Vişnap

Yeni Baharlı,Tarçınlı Badalan Fasulye Pilaki

4
Merhabalar..
Benden sizlere yine yeniden Görele'den sevgi selamlar olsun.
Şimdilik hala buralardayım doyasıya sessizliğin huzuru sakinliği ile güzel geçiyor günler..!

Buralarda iki günde bir balık hatta bazen neredeyse her gün sofrada balık oluyor.
Bir kaç değişik hamsi tarifi yaptım yapmasına ama fotoğraf makinemi yanıma almadığım için fotoğraf olayım olmadı.
Diyeceksin ki telefon ile çeksene,yok ben fotoğraf makinesi tercih ediyorum.
Nasıl olduysa ilk defa almadım yanıma fotoğraf makinemi ve çok pişman oldum.
Bir daha mı asla.

Bugünün tarifi ise yine arşivden. Badalan fasulye barbunya fasulye gibi tam kurumadan tarladan toplanan taze barbunyanın düz beyaz halir.
Islatmadan haşlamadan direk pişiriliyor.
Mevsimin de (eylül ekim) gördüğünüz de mutlaka almanızı tavsiye ederim.
Ben çok sevdiğimden tadını lezzetini kolaylığını ondan dolayı biraz fazla alıp dondurucuya da atıyorum.
Kış mevsimince çıkart pişir ye yedir en sevdiklerine..
İster etli ister zeytinyağlı piyaz ve de pilaki olarak her pişirme reçetesi ile sonuç mükemmel..

Bu defa domatessiz,kırmızı pul bibersiz ve de salçasız sade rengi beyaz olarak baharatların rayihası ile pişirmek istedim,
İlk denedim tarçın ve yeni baharı ben ve sevdiklerim çok beğendik.
Malzemeler:
 700 Gr badalan fasulye (ayıklanmış gramajı)
1 Ufak su bardağı sızma zeytinyağ
2 Adet sivri biber
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Ufak boy havuç
5-6 Diş sarımsak
1 Kahve kaşığı yeni bahar
1 Kahve kaşığı tarçın
1 Kahve kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı toz şeker
Tarif:
Kuşaneye sızma zeytinyağını alalım.
Piyazlık doğradığımız kuru soğanları ve incecik kıydığımız sivri biberleri ilave edelim.
Kabuklarını soyup tavla zarı boyunda doğradığımız havuçları katalım.
Ve kuru soğanlar hafif karamelize olana kadar hepsini beraber soteleyelim.

Üzerlerine badalan fasulyeleri ve sarımsakları ilave edip bir iki karıştırarak soteleyelim.

Baharatlarını,tuzunu ve toz şekerini katıp üzerlerini az geçecek kadar sıcak suyunu verelim.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşin altını kısığa getirip ağır ağır pişirmeye devam edelim.
Gerekirse fasulyelerin pişme durumuna göre kontrollü olarak sıcak su ilavesi yapalım.

Pişen badalan fasulyemiz suyunu çekip yağına kaldığında kendi tenceresinde soğuyup dinlendikten sonra isteğe göre kıyılmış maydanoz ile soğuk olarak servise sunalım.
Afiyetle..
Sevgilerimle..




4 yorum: Leave Your Comments

  1. Buralarda pek yaygın değil ama barbunya'nın beyazı olduğunu duymuştum. Bu pişirme şekli bana hiç yabancı gelmedi. Eskiden bizim evde yemekler kırmızı olmazdı. Pilaki yağına kaldığı için rengi zeytinyağı renginde olurdu. O yemekleri hatırladım. Şimdi yazdan domates konservesi yaptığım için herhalde kış yemeklerimde de bol bol kullanıyorum. Ama bu pilakinin lezzeti de bir başkadır. Karadeniz'e selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretin ve değerli yorumun için çok teşekkür ederim sevgili arkadaşım.Çok salçalı kırmızı yemekleri ben de pek fazla sevmem ondan dolayı salçanın şart olduğu bazı yemeklerde dahi az kullanırım kırmızı pul biber ağırlıktadır.Sanırım ondan bu beyaz badalan fasulyeyi sevdik.Dediğin gibi eskilerde çok salça olmuyordu.Sevgi ile kal hayırlı gecelerin olsun arkadaşım..

      Sil
  2. harikasın canım benim ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni görmek ne güzel TuruncuTatlar hoş geldin sefa getirdin canım benim çok teşekkürler,sevgiler sevgiler..

      Sil