Vişnap

Mantar Çanağında Tavuk Sote..

1
Merhabalar..
Sıcakların başındayız ve şimdiden serin havaları çok özledim.
Ben bahar mevsimi insanıyım sıcaklar bana göre değil.
Böylesi sıcak havalar mutfakları menüleri de çok etkiliyor.
Kış mevsimine göre daha hafif yemekler zeytinyağlılar mezeler salatalar ağırlıkta oluyor.
Ya da böylesi fırın yemeği yaz akşamları için sofralarda yerini alıyor.

Aklımda hiç yoktu mantar almak pişirmek her şey semt pazarına gidip tezgahta çok çok iri mantarları görünce oluştu kafamda.
Bunlar ile ne güzel mantar dolması olur haydi al düşünme deyip aldım.
Yarım kg alayım derken 6 adet seçtim ve miktar olarak tam 800 gr geldi yani o derece büyük iriydi mantarlar.

2 Gün buzdolabında durup durdular ve bugün nihayet sıra geldi de pişirdim.

Öncesi fotoğraf çekimleri sonrası akşam yemeği faslı.
Şu an itibari ile kendime kaldığım zaman dilimi içinde hemen tarifi yazmak için pc in başına geçtim.

İçerler aşırı sıcak terasa attım kendimi hava karardı ama martılar tepemizde beyaz bulut olarak bir yandan da çığlık çığlığa uçuşuyorlar.
Sanırım balık yokluğunda karınları aç olduğundan mahalle aralarını kendilerine mesken tuttular.
Not:Sonradan öğrendiğime göre martılar yavrularını yuvadan uçurmayı öğretiyorlarmış..!

Yaaa gündüz bet sesi ile eti koparılırcasına sabahtan akşama ötüp duran tavus kuşlarına ne demeli.?
Buralar tam bir curcuna:)

Ve bugünün tarifi aşağıda:Mantar Çanağında Tavuk Sote..
Malzemeler:
6 Adet iri kestane mantarı "800 gr"
3 Yemek kaşığı tereyağ

1 Yemek kaşığı tereyağ+1 yemek kaşığı fındık yağı
1 Adet yeşil sivri biber
1 Adet küçük kırmızı kapya biber
200-250 Gr tavuk but ızgara "derisiz kemiksiz"
3 Adet çeri domates
2-3 Dal taze soğan
1 Kahve kaşığı kırmızı pul biber
1 Kahve kaşığı tuz
1 Kahve kaşığı garam masala
1 Kahve kaşığı kekik
1 Ufak su bardağı dolusu taze kaşar peynir rendesi
Tarif:
Mantarların saplarını koparıp isteğe göre iç malzemeye katarak kullanalım.
Ben değerlenmesi adına saplarının siyah kısımlarını kesip yıkayıp kuruladım.
Çok incecik doğrayıp kenara alalım.
Tencereye birer yemek kaşığı tereyağ ve fındık yağını alıp eritelim.
İçine incecik kıydığımız biberleri katıp yumuşayana kadar soteleyelim.
Çok ince doğradığımız mantar saplarını ilave edip sotelemeye devam edelim.
Kemiksiz derisiz tavuk butlarını da yıkayıp çok ufacık tavla zarı boyutunda kesip sotelenen biberli mantarlara ilave edelim.
Tavuklar beyazlayıp piştiğinde incecik kıydığımız domatesi katalım.
Saldığı suyu çekene kadar pişirmeye devam edelim.
İncecik kıydığımız taze soğanları,tuzunu ve baharatlarını da ilave edip alt üst ederek karıştırıp harmanlayalım ve ateşin altını kapatalım.

Mantar çanaklarının dış kabuklarını soyup sudan geçirip hemen süzüp kağıt havlu ile tampon yaparak kurulayalım.

Bir sahana 3 yemek kaşığı tereyağ koyup eritelim.
Mantarların dış yüzeylerini bu erittiğimiz tereyağına çevirerek batırıp her tarafını tereyağ ile yağlayalım.
İçlerine de birer çay kaşığı kadar tereyağ koyup hafif tuz serpelim.

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine sıralayalım ve 200 derece ön ısıtma yaptığımız sıcak fırına atıp 8-10 dakika civarı pişirelim.
Fırından alıp içlerinde biriken suyu tavuklu harçımızın içine dökelim ki mantarın en lezzetli kısmı bu suyu oluyor.
Bu çanaklara tavuklu iç harçımızdan alabildiğince bol miktarda koyalım.
Tekrardan 200 derece ısılı sıcak fırına atıp 10 dakika civarı pişirmeye devam edelim.
Pişmesini tamamlamak üzere iken fırından alıp üzerlerine eşit olarak taze kaşar peynir rendesini bol olarak serpelim.
Tekrardan fırına sürüp kaşar peynirler eriyene kadar fırında tutup alalım.
Sıcak olarak yanında çoban salata pilav vs eşliğinde servise sunalım.Afiyetle..
Sevgilerimle..




1 yorum: Leave Your Comments

  1. Ellerinize sağlık, harika görünüyorlar. İç harcı ayrı lezzet mantarı ayrı lezzet. Lezzet patlaması olmuş. Bu kadar iri mantar gördüm mü acaba bilemedim. Pazara çıktığımda bu mantarlardan arayacağım kesin. Yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil