Vişnap

Et Yahni..

1
Merhabalar.
Ramazandı bayramdı epey bir ara verdim ve nihayet bugün yine yeniden kaldığım yerden blog yazmaya fotoğraflar çekmeye start verdim.
Bu ana kadar bayağı bir zorlandım hatta soğuduğumu hissettim blogtan fotoğraf çekimlerinden ve de sosyal medyadan.
Soğumayacak gibi değil ki,nerede eski hareketli blog yazma günleri nerede şimdiler de adeta ölü toprağı serpilmiş gibi atıl hale düşen düşürdüğümüz bloglar:(

Ya bırakacaktım kaldığı yerde ya da hemen başlayacaktım huyumu biliyorum soğudum mu tam soğurum geri dönüşü olmayacak şekilde.
Böyle olmaması için ani bir hareketle bugün pişirdiğim et yahninin fotoğraflarını çekmek için hazırlıklarımı yaptım.

Oysa tam da çay keyfi yapacaktım heyhat bu esna da çay soğudu soğusun varsın buz olsun.
Çay demlenir her dem nasılsa:)

Sanırım blogla aramız ısındı gibi desem de yine de tam emin değilim.!
İlerleyen günler de durumlar netleşir..
Malzemeler:
1,5-2 Kg kemikli et
Su "et suyu elde etmek için yeteri kadar"

Et Yahni İçin:
2 Yemek kaşığı tereyağ
2 Orta boy kuru soğan
2 Adet yeşil sivri biber
1 Adet küçük boy domates
1 Kahve kaşığı tuz
1 Kahve kaşığı kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı biber salçası
2 Büyük çorba kase dolusu iri didilmiş haşlama et
Yarım kahve kaşığı karabiber
Tarif:
Kemikli eti bir gün öncesinden kanının çıkması için yıkayıp soğuk su içinde arada suyunu değiştirerek bekletelim.

Büyükçe tencereye üzerine bolca su ilave edip ilk bir iki taşım kaynatalım.
Üzerin de biriken kefini "köpük" sık sık bir kaç defa alıp atalım.
Temiz berrak bir et suyu elde edelim.

Daha sonrası kolajeni yüksek et suyumuzun olması için ateşi en kısığa alıp kısık ateşte uzun süreli 7-8 saat süre ile pişmeye bırakalım.

Pişen kemikli etleri tencereden süzgeçe alıp kemiklerinden ayırıp etlerini irice bölelim ve diğer tencereye alalım.
Üzerini tamamen kapatacak şekil de et suyunu süzerek alalım.

Kalan diğer kemikli et suyunu da tel süzgeç ile süzüp bir başka tencereye alalım.
Ilık hale geldiğinde uygun kaplara alıp derin dondurucuya koyalım.
Ben 500 mililitrelik su şişelerini kullanıyorum.
Kağıt bardakta olabilir.

Ve Et Yahni Tarifi:
Bir gün öncesi yaptığımız işlemlerden sonra ertesi gün tencereye tereyağını alıp eritelim.
Üzerine yemeklik ince doğradığımız kuru soğanları alıp karamelize olana kadar kavuralım.
İrice doğradığımız yeşil sivri biberleri katıp bir iki çevirerek sotelemeye devam edelim.
Kırmızı pul biberini ve biber salçasını ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar soteleyelim.
İnce yemeklik doğradığımız domatesi ilave edelim.

İrice parçalara böldüğümüz daha önceden pişip haşladığımız etleri üzerlerine katalım.
Hafif üzerlerini geçecek kadar sıcak et suyunu verelim ve tencerenin ağzını kapatıp yahnimiz özleşene kadar pişirelim.
Ateşin altını kapamadan önce karabiberini de ilave edip sıcak olarak servise sunalım.,
Ben yanında et suyuna arpa şehriye pilavı yaptım.
Her tür pilav ve makarna ile mükemmel bir menü yanında salata veya koyu bir cacık ile afiyet olsun...







1 yorum: Leave Your Comments