Vişnap

Kabaklı Peynirli Yer Fıstıklı Rulo Börek..

4
Merhabalar..
Akılda olan zarf börek sofraya gelen kalın tombul rulo börek oldu.
Neden mi..?
Çünkü başarıp yapamadım şekil verme kısmını.
Uzun zaman olmuştu yapmayalı unutmuşum..!
Oysa ne çok yapardım eskiden.
Evet evet en kolay zarf böreğin şekli yufka sayısı filan hepsi silinmiş gitmiş akıldan:)
"Laf aramızda"eni konu başarısız oldum:)

Bunda fena halde asabımın bozuk ve üzgün olup kafamı toplayamamış olmam da etkendi..!
İnsan en büyük üzüntüyü lafını sözünü bilmeyenler yüzünden yaşıyormuş bunu bir kere daha anlamış oldum.

İki mi üç adet yufka mı derken internet ortamında biraz araştırdım. Değişikti ölçüler iki taneli üç taneli o bu şu vs ve ben de elimde olan üç yufkanın üçünü de kullanmak isteyince
"üstelik yufkalarım da çok inceydi"başladım hazırlıklara.

İç malzemelerini bir gün önceden yapıp hazırlamıştım.
Ertesi güne büyük kolaylık oluyor hele de o gün işler fazlaca yoğunsa..!
Serdim ilk kat yufkayı ara sos ikinci yufka ara sos ve üçüncü yufka. Katlaması köşelere malzemeleri koyup tekrar zarf şeklinde kapamalar vs ve sonuç sevmedim sevemedim olmadı.

İçime sinmeyince açtım böreğin katlarını bu kısmı biraz beni zorladı.
Çünkü ara sos ile ıslanıp yapışan yufkalar katlarından zor ayrıldı.
Biraz dikkat ve az sabırla yaptım hatta iyi ki zarf börek olmadı böyle daha güzel oldu diye de gülümsedim tombul rulo böreklere fırın çıkışında.

Kestim büyük büyük sıraladım fırın tepsisine.
3 Adet yufkadan her biri kocaman tombul tabak dolduran tam 6 adet rulo börek oldu.

Oysa bir zamanlar ne çok yapardım zarf börek.
En kısa zamanda yine yeniden yapacağım ama iki adet yufka ile tabii ki:)
Malzemeler:
3 Adet yufka
1 Adet yumurta "akı ara sosa,sarısı üzeri için"
1 Ufak su bardağı sıvı yağ
3/4 Ufak su bardağı su
3 Yemek kaşığı un

İç Malzemeler:
1 Adet yumurta
1 Su bardağı ezilmiş beyaz peynir "ezine"
3 Adet orta boy kabak
Çeyrek demet dereotu
1'er çay kaşığı karabiber,kırmızı pul biber
Çay kaşığı uçu ile bir fiske muskat
1 Ufak su bardağı yer fıstığı kırığı

Üzeri İçin Malzemeler:
Yumurta sarısı
Yer fıstığı kırığı
Tarif:
Ara sos malzemeleri için sos kasesine sıvı yağı,suyu,bir adet yumurta akını ve 3 yemek kaşığı unu alıp çırpıcı ile iyice çırpalım.
Kenara alıp hazırda bekletelim.

Beyaz peyniri büyükçe kaseye alıp çatal ile iyice ezelim..
Üzerine ince kıydığımız dereotunu ilave edelim.
Bir adet bütün yumurta kırıp katalım.
Çay kaşığı uçu miktarı muskat rendeleyelim.
Pul biber,karabiber katalım.
Peynirin tuz yoğunluğuna göre gerekirse damak tadına göre tuz ilave edelim.
Tuzsuz yer fıstıklarını kesme tahtası üzerinde keskin bıçakla kesip inceltip katalım "birazını da üzerine serpmek için bir kenara ayıralım."
Kabakların kabuklarını soyup rendenin iri kısmı ile rendeleyelim.
Elimiz ile fazla sularını sıkıp peynirli karışıma ilave edelim.
Hepsini beraber iyice alt üst ederek harmanlayalım.

Tezgaha ilk yufkayı tam daire olacak şekilde serelim.
Her tarafını ara sos malzemesi ile soslayalım.
Üzerine ikinci yufkayı serip onunda her tarafını iyice soslayalım.
Ve üçüncü son yufkayı da aynı şekil serip soslayalım.
Uzun dikdörtgen olacak şekilde yukarılardan ve yanlardan içe doğru yufkaların hepsini katlayalım.
Aşağı bizden yana olan uzun kısma bir uçtan diğer uça kadar bolca iç malzemeyi koyup eşit olarak her tarafa yayalım.

Yukarı doğru rulo yaparak çok sıkıp sıkıştırmadan hafif gevşekçe sarmaya başlayalım.

Boyutları kalın baget ekmek kalınlığında oldu.
Bu rulo böreği de "10 cm enliğin de" büyük büyük keserek tam altı adet kocaman rulo börekler elde ettim.
Sizler isterseniz daha küçük kesebilirsiniz.
Ve siz kalın olmasın derseniz ve de isterseniz üç kat yufka yerine iki kat yufkada kullana bilirsiniz.

Üzerlerine yumurta sarısı sürüp bolca yer fıstığı kırığı serpiştirin."hem içine hem üzerinde çok yakışıp lezzetine lezzet kattı yer fıstıkları"

180 derece ısıya ayarlayıp ön ısıtma yaptığımız sıcak fırına atalım.
Alt üst nar gibi kızarana kadar pişirelim ve ilk sıcağı çıktıktan sonra servise sunalım.Afiyetle..
Sevgilerimle..





4 yorum: Leave Your Comments

  1. Merhabalar.
    Uzun zamandır mutfaklardan ayrı kaldığım için, bayağı bir zayıfladım. "Can boğazdan gelir." ata sözünü duydukça, aklıma hemen sizin bloglarınız gelir. Her ne kadar zarf böreğiniz size göre tombul olmuş olsa da bunun kabahatini kendinizde aramayınız. Hani eskiden çok mektuplaşırdık ve bazen gönderilerimiz çok olunca zarfın içine tıkıştırırdık ve ağırlığı da 20 gr.ı geçince farklı ücret alırlardı. İşte sizin zarf böreğinizin de başına böyle bir iş gelmiş. Bence şişman zarf gönderileri daha değerliydi ve insanı çok meraklandırırdı. Sizin zarf böreğiniz de çok lezzetli ve enfes olmakla birlikte içindekiler de insanı meraklandırıyor...

    Bence çok güzel ve lezzetli olmuşlar. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Aslında salatalara vb sağlıklı şeylere bakıyordum hevesle ve onları inceleyip bir yorum yazayım derken kendimi burada buldum..iflah olmam ben iflah olmam...

    Enfes görünüyordu..baştan çıktım. Yaz geliyor kendime muhayyet olmam lazım..nolur diyetyemekleri filan koy Macide :-) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bak Mai'ciğimmm az önce yine senin benim hepimizin baştan çıkacağı bir tarif yayınladım Adı:"Havuç Mücver"
      Bir kere bakmayla bir kere yemeyle bir şey olmaz.
      Gerçi fırında da yapılır da ama inan bana bu lezzete ulaşamayız ki canım.:))

      Sil
  3. aman tanrım nam nammm ❀

    YanıtlaSil