Vişnap

Anjelika Erik Reçeli

0
Merhabalar.
Kahvaltıyı sevmeyenin reçellerle hiç arası olur mu olmaz tabii.Madem öyle neden reçel yaptın derseniz,erikler bahçemizden olunca kıyamadım onlara,bir kısmı ile de reçel yapayım istedim.

Benim güzel minik ağaçım her sene nasıl çok erik veriyor bir sürü.

"Benim küçükken bir de rahmetli babamın benim için ekip büyüttüğü vişnap ağaçım vardı,o geldi aklıma şu an birden ve bir hüzün bulutu sardı ruhumu kalbimi duygularımı"artık o vişnap ağaçım ve de babam maalesef yok:(

Komşulara da bol bol dağıttık anjelika eriklerden.Onlardan sık sık erik suyu kaynattım bir iki karanfil de attım içine harika lezzetli meyve suları içtik sıcak yaz günleri boyunca.

Bir de bu anjelika türü eriklerin reçeli marmelatı harika güzel oluyor.Hafif mayhoş tadı ile en çok sevdiğim vişne reçeline dahi tercih ettiğim bir kaç reçel arasında yerini alıyor bende her zaman.
Malzemeleri:
2 Kg anjelika erik
2 Kg toz şeker
Yarım limon suyu
2/3 Adet karanfil
Tarifi:
Anjelika erikleri yıkayıp süzdürelim ve çekirdeklerini çıkaralım.İster ikiye veya dörde bölelim.Reçeli yapacağımız büyük tencereye alalım akşamdan bir sıra erik bir sıra toz şeker ile kaplayalım.Tencerenin kapağını kapatıp sabaha kadar bekletelim.Su salacağı için ayrıca ekstradan su ilave etmeyelim.

Ertesi günü suyunu salmış olan eriklerin içine karanfilleri atalım.Orta ısılı ateşe tencereyi koyup ilk bir iki taşım kaynayana kadar tutalım.Sonrası ateşin altını kısalım ve pişmeye bırakalım arada kontrol edip üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçe ile alıp atalım.

Suyunu çekip reçelimiz kıvam olarak koyulaşmaya başladığında içine taze sıktığımız limon suyunu ilave edelim.Yaklaşık 10 dakika kadar daha kaynatmaya devam edelim ve ateşin altını kapatalım.
Hemen sıcak olarak temiz kuru kavanozlara boşaltalım reçelleri ve kapağını sıkıca kapatıp ters yüz olarak mutfak havlusu serdiğimiz tezgaha dizelim kavanozları.Bu şekil vakumlama yaptığı için reçeller daha uzun süreli dayanıyor.

Ya da reçeller iyice buz gibi soğuduktan sonra da kavanozlara alabilirsiniz.Ya çok sıcak ya çok soğuk olmalılar ve kavanozları mutlaka kuru olmalı.

Reçellerin kıvamını anlamak için  bir çay tabağına bir miktar reçel döküp buzlukta hemen soğutup  parmağımızla üzerine banalım.Ayrılan kısım yavaşça kapanırsa reçelimizin kıvamı olmuştur.

Bir de reçel kaynatırken taşmaması için asla kapağını kapatmayalım.

Reçel tadında güzel yaşanası bir dünya da nefes alıp verme dileği ile hoşça kalın.
SEVGİLERİMLE..










0 yorum:

Yorum Gönder