Vişnap

Havuç Reçeli...

0
Aşağıda ki havuç reçelimi yaklaşık 2 yıl öncesi yapıp her şeylerini hazırlamış tarifini yazmışım,fotoğraflarını da çekmişim nedense unutmuşum arşiv de yayınlamamışım.Geçen de portakal sulu havuç reçeli tık (onun tadı harika) yapıp yayınladığımda tarif aklıma geldi baktım o kadar geriler de kalmış ki bu havuç reçelimin tarifini arşivde zor buldum.Hadi çıksın gün ışığına deyip sizlerle buluşturdum.

Bundan yaklaşık bilemediğim sayıca aylar önce havuç reçeli yapayım mı yapmayım mı ?diye aklımdan geçirip düşünüp duruyordum.Bir gün aniden karar verdim yapacağım.Hani daha öncesi hiç havuç reçeli yemedim ki tadı hakkında bir fikrim olsun.İşte böyle düşünüp tereddüt ederken, aman beğenmezsek tadını keklerde,kurabiyelerde kullanırız yapayım dedim.Ve yaptım.Tadı mı? notlarım aşağıda:)
Malzemeleri:
Bir kilo havuç
Bir kilo toz şekeri
İki çay bardağı su
Yarım limonun suyu
Tarifi:
Havuçların kabuklarını sebze soyucu ile soyalım.Yıkayalım ve rendenin iri tarafı ile rendeleyelim.Akşamdan büyükçe tencereye havuçlarımızı ve toz şekerimizin tamamını havuçlarımızın üzerine dökelim.Kapağını kapatıp ertesi güne kadar bekletelim.Ertesi günü iki çay bardağı suyumuzu da ilave edelim.

Ve ocağa alalım havuçumuzu.İlkin harlı ateşte bir iki taşım kaynatalım,sonrasında orta hararetli ısıda kaynasınlar.Kıvamı hafif koyulaşınca limon suyumuzu içine dökelim.Kıvamını anlamak için bir çay tabağına kaşığın ucu ile döküp bakalım soğuduğun da eğer reçelimiz hemen dağılmayıp bütün top gibi duruyorsa reçelimiz olmuştur.

Ya da kaşıkla dökerken ince ip gibi dökülüyorsa reçelimiz olmuş demektir.Reçellerimizi her zaman kavanozlara boşaltırken ya hemen sıcak iken ya da iyice soğuduktan sonra alalım..Ben iyice soğuduktan sonra kavanozlara aldım.
Afiyet olsun.
Not: Tadını sevdik mi evet sevdik,çok mu?çok sevdiğimiz söylenemez.Tavsiye eder miyim eğer reçeli çok seviyorsanız neden olmasın.

Herkeslerin damak tadı farklıdır.Bir keresinde patlıcan reçeli yapmıştım bizler sevmemiştik olduğu gibi kavanozuyla arkadaşıma vermiştim onlar bayılıp çok sevmişlerdi.

Bir de kekler,kurabiyeler için her zaman hazır da elinizin altında havuç reçeli olması çok güzel.Yeri geldiğinde değişiklik adına kurtarıcı bile olur.Olmadı sevemediniz,merak etmeyin ziyan olmaz keklerimiz,kurabiyelerimizi yaparken  kullanırız.Mesela yarın bir havuçlu kek yapabilirim.
Sevgi ile kalın ve reçeller gibi tatlı geçsin ömrünüz.

0 yorum:

Yorum Gönder