Vişnap

Kıymalı Beyaz Lahana Sarması..

4
Merhabalar.
Güzel geçen bir kaç gün sonrası güneş tepede diye sevinir iken.
Ahh olamaz bak nasıl da yağmura döndü güneşli hava.
İşte bunlar da değişen havanın huyu suyu.

Ne zamandır aklımda olup yapmak için bir türlü sırası gelmeyen beyaz lahana sarmalarını nihayet dün yaptım.
Beyaz sarmalık lahana alırken zaten tezgahlarda sarmalık kapuskalık diye ayırıp satıyorlar ama  siz yine de güvenmeyin bazı satıcılara ki onlar ellerinde kapuskalık lahanayı yoksa sarmalık sarmalık bunlar diye satarlar size bize.!
Bayağı yumuşak olacak sarmalıklar bir de az biraz büyük olsun lahanalar..

Bir de ben dolmalar da sarmalar da pirinç miktarını ne  çok ne de az severim.
Az olunca harç sert oluyor,çok pirinç olunca da o iç harç lapa gibi yumuşak olunca hiç keyif alamıyorum yerken onları..
Bu kadın budu köftede de aynı..!

Oysa bu hafta pazardan almak istediklerim ıspanak,pırasa,yer elması vs hop onları haftaya erteleyip önceliği verdim beyaz lahanaya.
Tam iki adet büyük boy beyaz lahana ile döndüm eve.
Diğeri şu an terasta zeytinyağlı olmak için sırasını bekliyor:)

Pazardan dönmezden önce "seyyar satıcılardan tükrük köftesi" tövbe yapmasak yemesek iyi de işte arkadaşla biz bunu arada sırada hijyeni aklımızdan uzaklaştırıp lezzete odaklanarak veriyoruz siparişleri:)

Nasılda güzel nasılda lezzetli,ev de yapıyorsun aynısı olmuyor.
Yedik yarım ekmek arası köfteleri:)
Soğuk ortamda nasıl rüzgar savuruyordu masaların üzerinde ki kağıt peçeteleri dahi tutmak ne mümkün üzerine koysam da plastik kenarları kirli pis tuzlukları:)
Bizim eller parmaklar uyuşmuştu soğuktan ondan su dahi içmedik köftelerin yanında:)
Çay gördük bir ara karton bardakla satıyorlardı karton olduğu için asla tercihimizi olmaz çay dediğin ince bardakla içilir ki lezzetine varılsın.
İçimiz ısınsa da olur ısınmasa da olurdu o an :)

Sonrası başka da hiç bir şeye bakmadım baksam aklım kalıyor alsam bir hafta içinde tüketmek imkansız bozulması ise asla buna izin vermem veremem ülkem de bu kadar ekonomik krizler yaşanırken atılan bir dilim ekmeğin dahi sorgusu suali olur..!
Malzemeler:
Bir adet büyük boy sarmalık beyaz lahana
2 Adet orta boy kuru soğan
2-3 Diş sarımsak
500-600 Gr dolmalık orta yağlı kıyma
1 Ufak su bardağı pirinç
1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay bardağı fındık yağı
 1 Tatlı kaşığı acı biber salçası
1 Tatlı kaşığı domates salçası
1 Kahve kaşığı kuru nane
 1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı kadar soğuk su
2 Yemek kaşığı eritilmiş kuyruk yağı

Sosu İçin:
1 Yemek kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı biber salçası 
Sıcak su "yeteri kadar"
Tarif:
Derin karıştırma kabına malzemeleri çiğden olarak sarımsakları ve kuru soğanı rendeleyelim.
Üzerine orta yağlı kıymayı ilave edelim.
Pirinçi ayıklayıp yıkayıp süzerek ilave edelim.
Baharatlarını ve tuzunu katalım.
Yarım çay bardağı fındık yağını ve yarım çay bardağı soğuk suyu da ilave edelim.

Büyük tencereye su ilave edip bir yemek kaşığı tuz ilave edip kaynaması için orta ısılı ateşe alalım tencereyi.
Lahananın dip kısmında ki koçanı keskin bıçakla oyarak kesip çıkartalım.
Yapraklarını dikkatlice zedelemeden ayırıp yıkayıp kaynar suya atalım.
Hafif diri kalacak kıvamda haşlayıp süzerek alalım tencereden.
Yapraklar fazla haşlanmışsa gerekirse üzerlerine soğuk su gezdirip pişmesini durduralım ki erimeye dönmesin yapraklar.

Haşlanan yaprakları istenen boylarda keserek içlerine kıymalı iç harçından yeteri kadar koyup saralım.
Eğer varsa elimizde kaburga kemikleri ile tencerenin dibini döşeyelim.
Yok yoksa  damarlı olup kesip çıkarttığımız lahana sapları ile kaplayalım tencerenin zeminini.
Sıralı olarak sardıklarımız ile kaplanan tencereye sıcak su ile açıp hazırladığımız salçalı sosu dökerek ilave edelim.
Suyun miktari sarmaların yarısını pek geçmesin.

Bir yemek kaşığı tereyağ ve daha önceden alıp erittiğim kuyruk yağından iki yemek kaşığı ilave ettim ki bu tür yemeklere kuyruk yağı inanılmaz lezzet katıyor sizlere de tavsiye ederim.

Üzerlerini kaplayacak büyüklükte düz tabak ile kapatalım ki pişerken açılmasın sarmalar.
Pirinçler yumuşayana kadar pişirelim ve sıcak olarak yanında yoğurt,ayran vs eşliğinde servise sunalım.AFİYETLE..

Benim kendimin tercihi ise sarmaların dolmaların yanında illa ki sarımsaklı koyu bir cacık ki onlara göre cacık sarmaların dolmaların yanına yakışmaz gitmezmiş...!!
Ben onlara inat koyu cacık ile yedim nefis sarmalarımı..
Sevgilerimle..




4 yorum: Leave Your Comments

  1. Vallahi onlar kim bilmiyorum ama bence de haklılar :)) Lahana dolması ile cacık ne alaka :)) Neyse ben kendi kendime güldüm ama gerçekten en sevdiğim etli yaprak dolması ise ikincisi etli lahana dolmasıdır. Biz koçanını oyduğumuz lahanayı bütün olarak kaynayan tencereye oturtuyoruz. Sanki daha pratik gibi. Öylesi veya böylesi farketmez. Siz tadını çıkardınız ya önemli olan o. Afiyet olsun.Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize emeğinize sağlık bayıldım dolmalarınıza ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @yermisin yemezmisin Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler ederim,sevgi ile kalın...

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil