Vişnap

El Açması Kıymalı Gül Börek..

4
Merhabalar..
Aşağıda ki el açması gül böreklerini dün yaptım.
Evde tektim yapacak ekstra bir işim de yoktu.
Üstelik öyle güzel karlar yağıyordu ki bir süre cam önünde kanepede oturup kar yağışını seyrettim dolayısı ile gün uygundu el açması börek yapmak için.
Hemen kalkıp hamuru yoğurdum akşam karanlığına kalmadan yetiştirmem lazımdı.
Hayalimde cam önünde demli çay ile börekleri sıcacık yemek nasıl güzel olacaktı yetişmesi lazımdı yetişti ve hayalim gerçek oldu.
Keşke bütün hayaller böylesi ulaşılır olsa..!

Bak bugün kar yağışı azaldı tutan yerler ise erimelere başladı bile..
Nerede çocukluğumun uzun süren kış mevsimleri çok yağan karları kaydığımız kızaklar cümbür cemaat gece yarılarına kadar sokaklarda kar topu oynamalar,üşümeler kızakları yokuş yukarı taşımanın sıkıcılığı yoruculuğu.
Bak kaldı mı bunlar hayır bitti her güzel şey gibi.
Sadece bir iki gün yağsam mı yağmasam mı diyen kar bile bizleri sevmez oldu..!

Ve El Açması Kıymalı Gül Börek Tarifi:
Malzemeler:
3-3,5 Su bardağı un
1-1,5 Su bardağı ılık su "kontrollü"
2 Yemek kaşığı sirke
1 Tatlı kaşığı tuz
Çay kaşığı uçu ile toz şeker "bir fiske"opsiyonel

Bezelerin Arasına Sürmek İçin Malzemeler:
125-150 Gr tereyağ veya "margarin"
1 Ufak su bardağı fındık yağı veya "sıvı yağ"

İç Harç Malzemeleri:
1 Yemek kaşığı tereyağ
3 Adet orta boy kuru soğan
2 Adet yeşil sivri biber
350 Gr dana kıyma
1 Adet orta boy domates
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 Kahve kaşığı karabiber
Tarif:
Hamuru yoğurmak için karıştırma kabına unun bir kısmını eleyerek ilave edelim.
Tuzunu ve bir fiske toz şekerini ilave edip harmanlayalım.

Ortasını havuzlaştıralım buraya sirkeyi katalım ve ılık suyu kontrollü olarak ilave edip yoğurmaya başlayalım.
Kalan unu da kontrollü olarak ilave edip yoğurmaya devam edelim.
Gerektikçe un ilave ederek yoğurmaya devam edelim.
Hamur pürüzsüz olup elimizi bırakana kadar yaklaşık 10 dakika civarı yoğuralım.
Üzerini örtüp yarım saat dinlenmesi için kenara alalım.

Bu aşama da iç harçı için tencereye tereyağını alıp yemeklik ince doğradığımız kuru soğanları ve ince kıydığımız yeşil sivri biberleri sotelemeye başlayalım.
Karamelize olduğunda kıymasını katıp kıyma saldığı suyu çekene kadar kavurmaya devam edelim.
İncecik kıydığımız domatesi de katıp saldığı suyu çektiğinde ateşin altını kapatalım.
İçine tuzunu ve baharatlarını katıp harmanlayalım.
Ilınması için kenara alıp bekletelim.

Dinlenen hamuru rulo yapalım.
Bu  uzun ruloyu da eşit olarak 12 iri mandalina büyüklüğünde parçalara bölelim.
Her bir bezeyi hafifçe unlanmış tezgahta merdane veya oklava ile pasta tabağı ebatında açıp kenara alalım.

Bezelerin arasını yağlamak için tereyağını ve fındık yağını bir sahana alıp eritelim.
Açtığımız bezelerin her birini tek tek üstlerini bolca yaklaşık bir bir buçuk yemek kaşığı yağ ile yağlayıp uygun büyüklükte bir tabağa üst üste alalım.
Ben iki ayrı tabağa altı adet altı adet olarak yağlayıp üst üste koydum.
Yağladığımız bezeleri de yaklaşık yarım saat civarı dinlendirelim.
Bu dinlenmeler bezelerin çok rahat açılmasını sağlıyor.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.

Dinlenen yağlı hamurların en alt kısmından başlayarak ilkini alıp hafifçe yağladığımız tezgah üzerinde üzerine yeniden az yağ sürerek elimizle kenarlardan çekiştire çekiştire açabildiğimiz kadar incecik açalım.
Bilhassa kenar kısımları inceltmeye özen gösterelim.
Varsın yufkalar bu aşama da yırtılsın hiç önemli değil zira sarılırken o yırtılan kısımlar üst üste gelip kapanıyorlar.

Kenar kısmına ılınmış kıymalı iç harçtan yeteri kadar eşit olarak koyup yaydıralım.
Rulo yaparak sarıp kendi ekseni etrafında döndürerek gül şekli verelim.
Kalan diğer bezelere de aynı işlemleri uygulayalım.
Bütün bezeler bittikten sonra fırın tepsisine sıralayalım.
Üzerlerine kalan yağ ile yağlayıp ön ısıtma yaptığımız 190 derece ısılı sıcak fırına atıp alt üst nar gibi kızarana kadar pişirelim.

Sonrası malum ilk sıcağı çıkana kadar bekleyip ki bu arada çayı da demlemeyi unutmayalım ve afiyetle servise sunup yiyelim el açması kıyır kıyır tel tel böreklerimizi.AFİYETLE...
Sevgilerimle..









4 yorum: Leave Your Comments

  1. Çok güzel. Yemeğe gelebiliyor muyuz? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Beyda'nın Kitaplığı ziyaret ve yorumun için çok teşekkür ederim.Tabii her zaman beklerim.Sevgilerimle iyi geceler diliyorum..

      Sil
  2. Şahane olmuş Macide'ciğim, eline koluna sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ederim,blog yazını tekrardan okudum telefondan olduğu için yorum yazamadım ama son günlerde okuduğum en anlamlı paylaşımdı emeğine sağlık arkadaşım.Şu an pc açtım hemen bloğuna geliyorum canım.Sevgilerimle..

      Sil