Vişnap

Fırında Beşamel Soslu Tas Kebabı

0
Merhabalar.
Kısa bir kış tatili yapıp İzmir Dikili'ye gittik gezdik geldik.Bana çok iyi geldi.Ortam tam istediğim gibiydi sessiz sakin kimseler yok tek bir araba dahi geçmiyor adeta kışın unutulmuş bir yerdi.Orada yakın ilçeleri Ayvalık Cunda filan gezdik tatilin hakkını verdik.

Ev de ise bahçeden bir sürü otlar toplayıp"ıspanak,turp otu,pazı,(ısırgan ellerimi ısırıp fena yaktı),kara lahana,ebegümeci" hepsini ayıklayıp bol bol (sular buz gibi soğuktu) yıkayıp karışık olarak bulgur ilavesi ile kuzine sobanın üzerinde pişirdim öyle harika öyle lezzetli olduydu ki diğer yemekleri yemedik bile tencerenin dibine erdik hep beraber.
Kuzine sobanın güzelliği ayrı bir olaydı.Her ne kadar yakması zor bir de aman sönmesin diye odun atıp ateşini devam ettirmesi zor olsa da bize verdiği güzellikler karşısında eziyeti çekilmeye değer bence.

Üzerinde yemekler pişirdik patates közledik,kestane pişirdik,mısır patlattık,börekler ekmekler yaptık.Ahh sabah kahvaltılarında yediğim kızarmış tereyağlı ekmeklerin sayısını ise unuttum unuttum.Sanırım oralar da bir iki kilo almışımdır kilo vermek isterken almak yine de değerdi o güzelliğe diyorum.

Artık beşamel soslu tas kebabının tarifini yazayım,yeter bu kadar kısa tatilin anıları diyorum ve aşağıda tarifim.
Malzemeleri:
Yarım kilo dana kuşbaşı et
2 Yemek kaşığı tereyağ
2 Adet orta boy kuru soğan
2 Adet yeşil sivri biber
1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Adet ufak domates
Tuz
2 Adet orta boy patates
Beşamel Sos Malzemeleri:
2 Yemek kaşığı tereyağ
2 Yemek kaşığı un
2 Su bardağı süt
1 Su bardağı kaşar peynir rendesi
Tarifi:
Tereyağını düdüklü tencereye alıp eritelim,içine yemeklik doğradığımız kuru soğanları katıp orta ısılı ateşte soteleyelim.Ufak doğradığımız biberleri ilave edip bir iki çevirip sotelemeye devam edelim.Biber salçasını ve kırmızı pul biberini ilave edelim.Salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım.

Kuş başı etleri ilave edip ateşin altını açıp yüksek ateşte sık sık alt üst ederek kavurup mühürleyelim.Üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatalım.İlk buharı çıkmaya başladığında ateşin altını kısıp yaklaşık yarım saat kadar pişirelim.Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra kapağını açıp etlerin pişip pişmediğini kontrol edelim.Karabiberini,tuzunu ve minik kuş başı doğradığımız domatesi katalım.Yemeğin sıcaklığı ile domateslerin yumuşaması yeterli oluyor.
Etler pişmediyse bir on dakika ya da etler iyice yumuşayana kadar pişirelim.

Kızatma tavasına bol fındık yağı koyup kuş başı doğradığımız patatesleri kızartalım.

Diğer tencerede beşamel sosunu yapmak için 2 yemek kaşığı tereyağını eritelim.Unu katalım unun kokusu çıkana kadar kavuralım.Soğuk sütü ilave edip çırpıcı ile topak olmaması için devamlı karıştırarak beşamel sosunu pişirelim.İnmesine yakın kaşar peynir rendesinin yarısını ve tuzunu katalım.

Tas kebabını porsiyonluk güveç kaplarına bölüştürüp içine kızarttığımız patatesleri de eşit olarak yeteri kadar katıp üzerine beşamel sosunu döküp her yana dağıtıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri nar gibi olana kadar pişirelim.Fırından almadan önce kalan diğer kaşar peynir rendesini üzerine serpip kaşar peynirler eriyip hafif kızarana kadar tekrar  fırında tutalım.

Ya da tas kebabının ve kızarmış patateslerin tamamını tek bir fırın kabına alıp üzerine beşamel sosunu dökerek o şekilde de pişirebiliriz.
Yanında tereyağlı pirinç pilavı,bulgur pilavı,bana göre en çok yakışanı pirinç pilavı ve de ayran ile servise sunalım.
Sevgi ile mutluluk ve de sevdiklerinizle beraber bir arada olmanız dileği ile sevgiler.






0 yorum:

Yorum Gönder