Palamut mevsiminde bol ve fiyat olarakta uygun ise ve de eğer bir engelim işim yoksa nasip olduğu sürece lakerda yapmaya gayret gösteriyorum.
Oldukça zorlu zahmetli bir iş aslında lakin yazın balıksız sezonda sofralarımızı şenlendirmesi ayrı bir güzellik biz balık severler için.
Bu balık sezonunda palamut vardı da geçen sezon gibi bol ve de fiyat olarak uygun değildi maalesef.
Olanı da çok kısa sürede kaçtı gittiler denizlerimizden diğer yabancı denizlere doğru.!
Allah'tan elimi çabuk tutup yaptım.
Hani az daha bollaşsın ucuzlasın diye bekleyişlere girseydim hayal olurdu lakerda sevdam.
Dediğim gibi az da olsa mevsiminde yine yeniden bir kasadan
"10 adet palamut"yaptım lakerdalarımı.
Hazır araba ile giden de vardı Görele'ye fırsatı kaçırmadım bir kavanozunu da oraya yolladım.
Yazın gidildiğinde akşam üzerleri denize karşı manzara ve sıcacık sohbetler eşliğinde yemelere doyum olmaz..
Yeter ki Rabb'im nasip etsin.
Palamut Lakerda Yapımı: visnap 2016/10/lakerda-yapm-palamut
Malzemeler:
3-4 Adet takoz lakerda
1 Çay bardağı sızma zeytinyağ
1/2 Yarım limon suyu
Tane karabiber
Dereotu
Kırmızı soğan
Sirke
Tarif:
Lakerda takozlarını kavanozdan alıp su dolu kaba koyup yarım saat süre ile bekletelim.
Bu işlemi takoz lakerdaların tuzunun iyice gitmesi için sık aralıklar ile defalarca "dört beş kere yeterli oluyor"yapalım.
Arada suya sirke katıp bekletelim.
Son suyuna sirke katmadan tekrardan su da bekletelim.
Süre sonunda sudan alıp süzdürelim.
Kesme tahtası üzerinde keskin bir et veya balık bıçağı ile derilerini ve orta kemik kılçıklarını çıkartalım.
Deri ve kılçıktan temizlediğimiz lakerdaları dilimleyip servis tabağına alalım.
Üzerlerine çırpmış olduğumuz sızma zeytinyağlı taze limon suyunu bol bol gezdirelim."yağına ekmek banmak çok nefis oluyor"
Bir kaç adet bütün olarak tane karabiber serpelim ve üzerlerine bir iki çevirim taze olarak karabiber çekelim.
Kırmızı soğanı dilimler halinde ilave edip dereotu eşliğinde servise sunalım.AFİYETLE..
Sevgilerimle..
0 yorum:
Yorum Gönder