27 Nisan 2021

Tereyağlı Çiriş Otu Kavurması..

visnap.blogspot.com

Merhabalar..

Bugünün tarifi hem kolay hem masrafsız ekonomik hem de bunların üzerinde bonusu aşırı çok lezzetli bir çiriş otu diğer ismi de bana göre "bahar otu" kavurması.

Neden bahar otu dememe gelirsem zira bu nefis bu şifa dolu ot senenin sadece bir ayı civarı oluyor yani mevsimi çok kısa.

Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu,Anadolu ,Ege,Akdeniz bölgelerin de yetişip nisan mayıs ayları arasında tezgahlarda yerini alıyor.

Benim ilk iki yıl önce filandı semt pazarlarında görmem.

Fakat tadını bilmediğim tanımadığım bir ot olduğu için ilgimi çekmemişti.

Bilseydim hiç bekler miydim bunca zaman hiç kendimi mahrum eder miydim böylesi güzellikten.

Sözün özü olarak eğer bilmiyorsanız gördüğünüz ilk yerde alın hatta benim gibi tereddüt edip az da almayın.

Bakın ben yarın tekrardan semt pazarına sırf bu nefis çiriş otundan yine yeniden almak için gideceğim.

İnşaAllah bulurum bulur alırım da hem yemeğini hem yoğurtlamasını "borani"si gibi hem de yumurtalısını yapar doya doya yerim.

Bu arada böreğini yapmayı da unutmayalım.

Diye bilirsin ki daha fazla alıp dondurucuya koy

"deme"neden biliyor musun.? Bence bu taze halinin lezzetini vermez de ondan.

Haydi al eline iki soğan irice doğrayarak başla kavurmaya.

Tabii öncesi otlar ayıklanıp suya bırakılacak beklesin soğandan sonra kendine gelecek olan sırasını..

Malzemeler:
Yarım kg çiriş otu
2 Adet orta boy kuru soğan
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Kahve kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 Kahve kaşığı karabiber
Tarif:
Çiriş otlarının kök kısımlarında ki bağlantı zarlarını ve uç kısımlarını kontrol ederek ayıklayıp bol su ile yıkayalım.
4 cm civarı uzunlukta iri parçalar halinde doğrayarak çiriş otlarını beş dakika civarı sirkeli suda bekletelim.

Diğer yanda kuşaneye tereyağını alıp eritelim.
İrice doğradığımız kuru soğanları içine atıp hafif karamelize olana kadar soteleyerek kavuralım.
İçine tuzunu ve kırmızı pul biberini katalım.

Su da bekleyen çiriş otlarını hafifçe avuç içlerimiz ile sıkarak sularından süzdürerek içine ilave edelim.
Sık sık alt üst ederek kavuralım.
Çiriş otları yumuşadığında bu arada "bayağı çabuk pişiyor"üzerine karabiberini ilave ederek harmanlayalım.
Ve ateşin altını kapatarak yoğurt ayran vs eşliğinde servise sunalım.Afiyetle.
SEVGİLERİMLE..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder