31 Aralık 2014

Midyeli Biber Dolma..

Merhabalar.
Tarifimi yazmadan önce hepinize mutlu yeni seneler diliyorum yeni yılla birlikte Rabbim sizlere,bizlere,hepimize sağlık huzur mutluluk versin yüzünüzün yüzümüzün güldüğü güzel bir yıl olsun.

Bilmem sizler de benim gibi çok sever misiniz midyeyi.?Ben tavasıydı,kavurmasıydı,ızgarasaydı,dolmasıydı vs vs  içinde midye olan bütün lezzetleri çok sever hatta bayılırım bu bir midyeli çorba da olabilir,midye yahni de.Bazen midye tava yemeğe Anadolu Kavağı'na gideriz arkadaşlarla,gündüz kaçamağı İstanbul'un bu şirin sahil kasabasını her zaman çok sevmişimdir.Midyeleri,balıkları,kalamarları on numaradır.Wafleeleri de off off içine çeşit çeşit soslarıydı meyveleri balı,çikolatasıydı,şekeri her dönüşte sanırım kilolarimıza birer ikişer kilo ekleyip evlerimize öyle dönüyoruzdur:)
Malzemeleri:
16 adet dolma biberi
2 su bardağı pirinç
5/6 adet orta boy kuru soğan
Bir yemek kaşığı fındık yağı
1 ufak su bardağı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım tatlı kaşığı kara biber
Yarım demet dereotu
45/50 adet midye
Tuz
1 su bardağı su
 Tarifi:
Kuru soğanlarımızı ayıklayıp minik yemeklik doğrayalım.Tenceremize fındık yağımızı koyup soğanlarımızı,dolmalık fıstıklarımızı ilave edelim kısık ateşte kavuralım.Ayıklayıp yıkadığımız pirinçlerimizi de ilave edelim.Bir iki çevirip kavurmaya devam edelim.Kuş üzümünü,yıkayıp süzdüğümüz midyelerimizi de katalım sızma zeytinyağını ve suyunu ilave edelim.Baharatlarını da ilave edelim.Toz şekerini ve tuzunu da koyalım.Pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim.

İç harcımız ılınınca ince kıydığımız dereotlarımızı da katalım.Hafifce  alt üst edip karıştıralım.Saplarını çıkarıp yıkadığımız biber dolmalarımızın içlerini fazla sıkıştırmadan yukarıdan bir parmak aşağı  da kalacak kadar iç harçımızla dolduralım.Kuşanemize sıralayalım midyeli biber dolmalarımızı.Biberlerimizin orta yerine gelene kadar kenardan suyunu koyalım.Orta ateşte pişirelim.Tenceresinde soğutup servis tabağına alalım.Limon dilimleri ile servis edelim.
Nefis bir yalancı midye dolma oluyor.Bir de yerken üzerine bol limonu sıkıp yemeleri ile  kapa gözünü kendini Anadolu kavağı'n da ya da Beyoğlu'n da çicek pasajında dahi hissedersin.Tek eksiğimiz midye kabuklarının olmayışı,varsın o da olmasın tek eksiğimiz bu olsun.Tadı lezzeti ile dört dörtlük  olup sahicisini hiç aratmadı bizlere.
Sevgilerimle.

1 yorum: