Merhabalar..
Geçtiğimiz aylar da mevsim palamut mevsimiydi.
Bir ara bollaştı fiatları da uygunlaşınca hani demiştim ya lakerda yapacağım diye.
Evet o yaptığım lakerdalar bildiğiniz birer lokum oldular.
Bugün lakerdalarımı yemek için hazırladım bile .
3-4 saat öncesi suya koyup bekleterek ve sularını bir kaç defa değiştirerek fazla tuzlarından arındırdım.
Son suyuna da biraz sirke kattım o da lakerdaya yumuşaklık versin diye.
Haydi başlayım hazırlıklara.
Bana öncesi çok keskin bıçak lazım.
Derilerini kesip atmak için.
Eşimden rica ettim biledi bıçaklarımı sağ olsun,var olsun,hep olsun hayatımda.
Haydi gidelim mutfağa.
Malzemeler:
İki takoz lakerda
Sızma zeytin yağı
Limon suyu
Kırmızı soğan
Maydanoz
Tane karabiber
Tarif:
Kesim tahtasına suda bekletip süzüp,kağıt havlu ile iyice kuruladığımız lakerdalarımızı alalım.
Keskin bıçakla derilerini kesip atalım.
Ortada ki bel kılçığını da dikkatlice fazla zedelemeden çıkartalım.
Kılçıklarından arındırdığımız lakerdalarımızı dilimleyelim.
Servis tabağına piyazlık doğradığımız kırmızı soğanlarımızı yayalım.
Üzerlerine lakerda dilimlerimizi koyalım.
Maydanoz,taze soğan,tane karabiber veya "toz karabiber"de ilave edebilirsiniz.
Bilhassa dereotunu çok yakıştırıyorum ben.
Tercih size kalmış.
Benim ev de o an taze soğanım ve maydanozum yoktu,tane karabiberi de koymayı ben unuttum.
Hazır olan lakerdamızı masamıza götürüp en güzel yerine koyalım.
Çünkü bunu hak ediyor gerek tadı ile gerek sunumu ile tam baş köşelik oluyor.
Not: Aşağıda palamutlarımız işlem görmeden önce ki hali.
Bu aşamadan sonra tuzlanıp lakerda olmaya doğru güzel bir yolculuğa çıktılardı..
Afiyet ile nice güzel muhabbetli sofralar da buluşmak dileği ile sevgiler.
Not:Bir arada palamut lakerda tarifini yazacağım fırsat bulduğum en en kısa zaman da.
CANIM HAYIRLI SABAHLAR,
YanıtlaSilHİÇ LAKERDA YEMEDİM DESEM BANA GÜLERMİSİN BİLMİYORUM
BİLDİĞİM BİR ŞEY VAR SEN YAPTI İSEN MUHAKKAK ÇOK GÜZEL OLMUŞTUR
HAYIRLI SABAHLAR
Sevgili Sengül'üm ahh ahh mutfaklarda ne lezzetler var adını duymadığımız duyupta tatmadığımız.Mutfak kültürümüz çok gani şükürler olsun.Canım balığı seviyorsan bunun da tadı harika lokum gibi diyorum.Sevgiler canımmm..
SilBir kere tattım lekerdayı çok tuzluydu sevmedim. Sen stoklamakla ve yapmakla iyi yapmışsın. Kilosunu 60 Tl den satıyorlar lakerdanın
YanıtlaSilHarikam elbette tuzlu oluyor dayanması açısından .Ama biz onun tuzunu istersek sıfıra bile indirebiliyoruz.Bir keresin de sıfırlamışım tuzunu vallahi tuz ilave ettiydik yerken:))
SilMerhabalar,
YanıtlaSilPalamutun değişik bir şekilde tüketilmesi ile ilgili tarifiniz ilgimi çekti. Biz pek balık üreten ve tüketen bir yörede yetişmediğimiz için, balık tüketme kültürümüz biraz zayıfdır.
Paylaşımınız için teşekkür ederim. İnşallah en kısa zamanda bu tarifinizi uygulamak üzere, selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.
Recep bey yorumunuz için çok teşekkür ederim.Balığı seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.Siz de Rabbime emanet olun ,ne güzel dualar bunlar sağolun.
SilBizde lakerda ismi hiç kullanılmaz..Balık tuzlaması deriz biz..Hamsiyide aynen bu şekilde tuzlayıp yazları hamsi olmayan dönemde yeriz..
YanıtlaSilÇok severim bende ellerine sağlık çok güzel gözüküyor....Haşlanmış patateste çok güzel gider bunun yanında birdahakine deneyip tadına bak istersen canım :)
Ayşegülcüğüm Karadeniz'de rast gelmiştim tuzlama demelerine .Onların ki bir de salamura içinde duruyordu.Sanırım o tarif senin ki.Evet oldum olası ben de belıkla patatesi çok yakıştırmışımdır.Bak aklıma patates ve balık birlikte çok güzel bir tarif geldi aklıma ,sayende mutlaka deneyeceğim canım .
SilÇok güzel balık olsun , çok severim:)
YanıtlaSilUstalık isteyen bir iş yapmışsın ellerine sağlık canım:)
Ahh ahh aynen dediğin gibi lavantam hem ustalık,hem sabır isteyen bir iş .Bir de miktar çok olunca işi de katmerleniyor vallahi.Sevgilerimle canım...
SilBalıkla çok aram yok ama canım penim tabağı görünce canım istedi. Ellerine sağlık afiyet bal olsun..
YanıtlaSilFeraycığım vallahi tadı tıpkı lokum gibi güzel.Yesen eminim seversin,sevgiler canımmm.
Silİlk defa duyuyorum desem :)
YanıtlaSilAma nasıl güzel şeymiş öyle!
Görüntüsüne bayıldım,ağzımın suları klavyeme damlamak üzere, nasıl da canım çekti.
Bu ara havadan mıdır,sudan mıdır, doymak bilmez oldum zaten:)
Eğer olsa bi başıma yiyebilirdim hepisini:)
Ellerine sağlık canım.
Şifa olsun..
ZEL tatlım ya ben de dünden beri aynıyım.Yiyorum yiyorum doymak bilmiyorum .Habire mutfaklardayım bir şeyler atıştırmak için.Umarım geçici durumdur:)))Severek yiyeceğine eminim canım görüntüsü gibi tadı da muhteşem:))Sevgilerimle...
Silkuzum yapsın abalsı yesin.
YanıtlaSilellerine sağlık.
Özel ve güzel yorumuna teşekkür ederim
nice senelere hep beraber:)))
Canım canımmm lezzetim ben de sana teşekkür ederim kuzum .Kocaman sevgilerimi yollarım buradan taa oraya...
Siltek kelimeyle süper görünüyor...
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık....
Tatlım Şirin'em çok çok teşekkür ederim.
Siltebrikler canım,ne güzel olmuş,canımı istettin.Sayfan çok hoş olmuş,yeni yıl güzelliğini yansıtmış,sevgiler..
YanıtlaSilMehtap'ım canımmm çok teşekkür ederim..
SilNefisss nefis olmuş canımmm ellerine sağlık sen gel bende kahvaltı yapalım sende de balık yiyelim:)) palamutun en nefis halini pişirmişsin cann can. öpüyorum:))
YanıtlaSilBanu'm teklifin geçerliliğini koruyor değil mi?Bayıldım bu teklifine canımmm ben de çok öpüyorum...
SilEllerine sağlık canım, çok severim balığı, kocaman öpüyorum...
YanıtlaSilCanım Kuğum çok teşekkür ederim ...
Silben de palamutları ucuzken alıp dondurucuya koydum
YanıtlaSileline sağlık
bu arada kalp kalbe karşıymış şaşırdım :)
Canım bak iyi ki almışız ucuzken şimdi ne güzel çıkartıp yemeleri değil mi?Afiyetle yiyin susamımm .Kalp kalbe karşıymış derken hayırdır şaşırdım :)
Silcanım,balık çok güzel olmuş elleıne saglık.Elmalı kurabıye hamuruna 1 paket salep koymuştum buda 1 yemek ksşığıns denk geliyor.Umarım sende bu tadı seversın.Kolay gelsin.
YanıtlaSilCanım HEDEN alakana çok teşekkür ediyorum .Mutlaka seveceğime eminim çok güzeldi elmalı kurabiyelerin.Tekrardan ellerine sağlık canımmm.
SilAynen benimkiler de oldu. Ama ben yıkamadan yiyordum çok tuzlu oluyor. Şimdi sizin yönteminizi deneyeceğim. Elinize sağlık.
YanıtlaSilSevgili İlhan suyunu bir kaç defa değiştirin.Son suyuna da biraz sirke kattınız mı hem tuzunu alıyor hem de lokum gibi oluyorlar.Şimdi sıra da sizin tarifinize göre yaptığım yağın içinde ki lakerdalarımda sıra.Çok teşekkürler ediyorum.
Sil