Vişnap

Sarımsaklı Taze Fasulye Kavurması..

10
Merhabalar..
Kaç zamandır pazarlarda boncuk ayşe fasulyesi arayıp duruyordum.
Onca taze fasulye cinsleri arasında tek olmayan boncuk ayşeydi.
Benim de en çok sevdiğim cins ve bulup gördüğüm yerde illa ki aldığım fasulyedir de bu yıl ne oldu da kendini naza çekip arz-endam etmemişti pazarcı tezgahlarında.?

Sanırım etkenlerden biri fiyatının daha da yüksek olması olabilir.
Diğer etkenler ise boncuk ayşenin unutulmaya başlanıp yeni nesil olarak çoğunluğun bilmediği bir cins fasulye de olabilir.
İşte hiç ummadığım bir an semt pazarında karşıma çıkınca o gün hemen aldım 2 kg.
1 kilosunu kavurdum diğer kısmını da dondurucuya attım en kısa zaman da bekletmeden pişirip yenmek üzere.
Velhasıl bilen bilir alır bilmeyen de mutlaka alsın der ve artık tarifime geçeyim derim..
Malzemeler:
1 Kg taze fasulye "boncuk ayşe"
1 Çay bardağı fındık yağı
4-5 Adet orta boy kuru soğan
5-6 Diş sarımsak
1 Kahve kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı kara biber
Tarif:
Taze fasulyeleri ayıklayıp yıkayalım ve süzgeçe alalım.
Büyükçe tencere de suyu kaynatalım ve kaynayan suya taze fasulyeleri atıp fazla yumuşatmadan çok az hafif diri kalacak kıvamda haşlayalım.
Taze fasulyelerin rengini koruması için haşlanırken tencerenin kapağı açık olsun.

Kuru soğanları kabaca yemeklik doğrayalım.
Bir kuşaneye bir çay bardağı fındık yağını alıp doğradığımız kuru soğanları içine atıp karamelize olana kadar kavurup soteleyelim.
Kırmızı pul biberini ve tuzunu ilave edip soğanlar ile harmanlayalım.

Üzerine haşlanıp süzülmüş taze fasulyeleri ilave edip arada alt üst ederek kavurmaya devam edelim.
Pişmesine yakın rendelediğimiz sarımsakları ve kara biberini ilave edip harmanlayıp bütünleştirelim malzemeleri.
Taze fasulye kavurmamız pişip yağına kaldığında ateşin altını kapatalım.
Tercihe göre hemen sıcak olarak veya soğuk olarak servise sunalım.Afiyetle..






10 yorum: Leave Your Comments

  1. Rahmetli babam yapardı bunu sanırım Karadeniz yemeği çünkü babam Giresunlu. Annem de babamdan görmüş öğrenmişti.:)))Çok severim yıllardır yemedim ya yapayım bir ara tarif için çok teşekkürler. Eline sağlık Macide'ciğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım ben de rahmetli annemden öğrenmiştim,bizler de çok severiz.Tam taze fasulye zamanı iken çok çok yapıp yiyelim.😋👌🏼ziyaretin ve değerli yorumun için çok teşekkür ederim Sevgilerimle.🙏🏻🙋🏻‍♀️

      Sil
  2. Muhteşem ��tam da bugün buzluğa taze fasulye koydum az haşlayıp,bu tarifi hep merak etmişimdir inşallah ben de yaparım ❤️Eline sağlık canım benim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh hazır haşlanmış taze fasulyen var hemen yap yiyin canımm şimdiden eline sağlık afiyet şifa olsun.😋👌🏼Hayırlı gecelerin olsun.🙏🏻🙋🏻‍♀️

      Sil
  3. taze fasulyeler ispanyada cok lezzetsiz..
    ne sanslisin bizim fasulyeler cok guzel oluyor...
    senin elin degmis cok guzel olmustur, soguk yada sicak oh mis afiyet olsun canim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizciğim onların sebzeleri meyveleri görünüm olarak çok parlak çok güzel ama dediğin gibi lezzetleri eksilerde oluyor hep.Sağlık olsun buraya geldiğinde yaparsın sen de.🤗Sevgilerimi yolluyor mutlu hafta sonları diliyorum.😘🌸🙋🏻‍♀️

      Sil
  4. Bloğun devam ettiğini görmek çok güzel, ancak bazı yerlerde bozulmalar var temada, sana tavsiyelerim olabilir bana dönersen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mert dediğin gibi bloğumun teması arada arızalar çıkartıyor ama ben yine de iyi kötü tariflerimi yazıp yayınlıyorum.😌Tavsiyelerinden tabii ki faydalanmak isterim.😊

      Sil
    2. Eklersen bir sosyal ağdan seve seve

      Sil
  5. Boncuk Ayşe her yerde olmuyor, daha doğrusu bilmiyorlar. Bir taze fasulye tutturmuş gidiyorlar. Gözünü seveyim İstanbul'umun. Biz fasulye bile demeyiz, her cinsin ayrı ismi vardır. Ben bu tarifi turşu kavurması olarak biliyordum. Haşlanarak yapıldığını şimdi öğrendim. Boncuğa kıyamam ama buraların taze fasulyesiyle denemek isterim. Kolay gelsin...

    YanıtlaSil