21 Haziran 2019

Pöç Öküz - Dana Kuyruğu Yahni Arpacık Soğanlı

Merhabalar..
Bir iki gün önce metro gross markete gittiğimiz de ciğer almak için et bölümüne girdik.
Aklımda hiç yoktu pöç filan fakat gördüğüm an da hiç kaçırır mıyım dana pöçleri.
Daha öncesin de alıp pişirip yiyip tadını aldıysan ben gibi müptelası olursun pöçün:)

O tarifimde tandır halinde pişirmiştim bu defa yahni olarak denedim.
Sonuç yine her zaman ki gibi muhteşem bir lezzet..

Kışa doğru bakliyatlar "nohut,kuru fasulye" ile pişireceğim nasip olursa hele bir havalar soğusun kış gelsin öyle.

Bu arada metro gross marketin ciğeri de çok güzel çok taze çok yumuşaktı giderseniz almanızı tavsiye ederim lezzeti olağan üstü harika.
Balıklarını da  es geçmeden söyleyim mutlaka almanızı tavsiye ederim.

Ve bugünün nefis ötesi kısık ateşte yaklaşık "6- 7 saatte" pişirdiğim pöç yahninin tarifi aşağıda:
Malzemeler:
1-1,5 Kg pöç "dana-öküz kuyruğu"
1 Yemek kaşığı tereyağ +1 Yemek kaşığı fındık yağ
15-20 Adet sıska "arpacık soğan"
4-5 Adet yeşil biber
1-2 Adet kırmızı kapya biber
1 Adet orta boy domates
2-3 Adet defne yaprağı
 1 Kahve kaşığı kırmızı pul biber
1 Kahve kaşığı dolusu tane karabiber
1 Kahve kaşığı tuz
Tarif:
Pöçleri bol su ile yıkayıp arada suyunu değiştirerek bol su da kanı ve kokusu çıkana kadar bekletelim.

Ben her zaman bu tür yemeklerimi çok kısık ateşte uzun süreli pişirmeyi tercih ettiğimden düdüklü tencere kullanmayı sevmiyorum.
Bana göre lezzetinde çok fark atıyor.

Tabii zamanımız dar ise düdüklü tencere kullanılabilinir...!

Sonrası kalın tabanlı çelik tencereye pöçleri tekrardan yıkayarak alalım.
Yüksek ateşte mühürleyelim ve ocağın kahve gözüne alıp ateşi en kısığa getirelim.
Defne yapraklarını ikiye bölüp katalım tane biberleri de ilave edelim.
Ve pöçler kendi saldığı suyu çekene kadar tencerenin kapağını hiç açmadan pişirmeye bırakalım.

Diğer yanda bir sahana tereyağ ve fındık yağını alıp eritelim.
İçine arpacık soğanları atıp arada karıştırarak karamelize olana kadar soteleyelim.
İrice doğradığımız yeşil biberleri ve kırmızı kapya biberleri ilave edip biberler hafif solana kadar soteleyelim.
İnce doğradığımız domatesleri de katalım,kırmızı pul biberini verelim.
Domatesler de saldığı suyu çekene kadar pişirelim.

Etler yumuşayıp kemiklerinden ayrılmaya başladığında sotelediğimiz domatesli,soğanlı,biberleri ilave edelim pöçlere.
Üzerini hafif geçecek kadar sıcak suyunu verelim.
Berabere lezzetleri birbirlerine karışana kadar pişirelim.

Ben gibi suyuna ekmek banmak isterseniz yemeğin haşlama aşamasında olmasına izin vermeden fazla abartmadan suyunu biraz bol tutun.

Etler yumuşayıp tamamen kemiklerinden ayrıldığında ateşin altını kapatalım.
Sıcak olarak yanında püre veya pilav eşliğinde servise sunalım.Afiyetle..
Sevgilerimle











2 yorum:

  1. Hiç denemediğim bir lezzet, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim,denemenizi tavsiye ederim arkadaşım.Sevgiler,iyi geceler.🙋🏻‍♀️

      Sil