Vişnap

Kuru Fasulye Piyazı

1
Merhabalar..
Dün gece tv açayım dedim ne yaptıysam nasıl başardıysam televizyonu kilitledim ki zaar bir türlü açamadım.
Uğraştım inat yaptım yok olmadı bir türlü olmadı hatta daha da karıştırdım menüsünü kanallarını sonunda pes ettim.

Kalktım mutfağa gittim karnım açıkmıştı akşam yemeği sonrası ne yesem diye sağa sola bakınırken kuru fasulyeleri gördüm.
Hemen aklıma uzun zamandır piyaz yapmadığım geldi ve hemen bir miktar ayıklayıp soğuk su ile ıslattım.

Severim piyazı bilhassa ciğer ve köfte yanına çok yakışıyor..
Ben de her ikisi de yoktu.
Bu akşam yemeğinde piyazın eşlik edeceği lezzet bizde balık..

Bana göre kuru fasulye piyazında sadece taze soğan kuru soğan ve maydanoz olur diye düşündüğümden dolayı asla domates salatalık biber vs koymam.
Haşlanmış yumurtayı ise arada severim ve önceden koymayıp servis zamanı ince dilimler halinde kesip üzerine ilave ederim.

Şayet domates,biber salatlık vs ilave edersem o piyaz değil kuru fasulye salatası olur..!
visnap kuru-fasulye-salatas.

Sirke mi,limon mu derseniz ben tercihimi sirkeden yana kullanıyorum.
Limon seven limonlu sos yapabilir.


Malzemeler:
250-300 Gr kuru fasulye
2 Adet orta boy kırmızı kuru soğan
4-5 Dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 Çay bardağı sızma zeytinyağ
Yarım ufak çay bardağı üzüm sirkesi
1 Tatlı kaşığı tuz
Tarif:
Kuru fasulyeleri akşamdan ayıklayıp yıkayıp bol soğuk su ile ıslatalım.

Ertesi günü suyunu süzüp tekrardan üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesi ile yumuşayana kadar haşlayalım.
İstediğimiz yumuşaklıkta olmaz ve de suyunu da çekmişse üzerine sıcak su ilave edip iyice yumuşayana kadar pişirmeye devam edelim.
Piştikten sonra süzgece alıp iyice süzülmelerini sağlayalım.

"Ben  çok acelem yoksa ve mecbur kalmadıkça pek düdüklü tencere kullanmıyorum."

Süzülen kuru fasulyeleri fazla soğutmadan hemen bir sos kasesinde hazırladığımız sızma zeytinyağlı sirkeli sos ile soslayalım.

Diğer yanda maydanozu taze soğanı yıkayıp kurulayıp incecik kıyalım.
Kırmızı kuru soğanları ince piyazlık doğrayıp yeşilliklere ilave edip harmanlayalım.

Sosladığımız kuru fasulyeler iyice soğuduktan sonra derin kaseye alalım.
İncecik kıydığımız taze soğan,kırmızı soğan,maydanozları ve tuzunu ilave edip alt üst ederek harmanlayıp karıştıralım.

Zamanımız varsa bir iki saat bekletelim,vaktimiz yoksa hemen servis tabağına alıp servise sunalım.Afiyetle..
Sevgilerimle..




1 yorum: Leave Your Comments

  1. Bu kış bol bol fasulye piyazı yaptım. Çünkü, fazla haşladığım için her defasında yemeğinden vazgeçmek zorunda kaldım. Yaz gelmeden bir kere olsun etli kuru fasulye yemeğini gerçekten canım çekiyor. Piyazı da çok seviyorum. Et, balık farketmiyor ama köftenin yanına daha çok yakıştırıyorum galiba. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil