Aklım da yok iken şu an kavanozda mis kokulu mandalina reçelim var.
Her şey ani gelişti.
Ben ki kahvaltıları pek sevmediğimden reçel, marmelat pek yapmayı artık düşünmüyordum.
Ekstra çok sevdiğim olursa bu tercihim tabii ki istisnaydı.
Mandalinalar yan komşu bahçeden geldi sağolsunlar ekip bu hale getirenlerden Allah razı olsun.
Derler ki hiç bir şey yapamasan da bu dünyada meyve ağaçı dik dikebildiğin kadar gördüğün her toprağa meyve çekirdeği göm elbet tutar içlerinden bir kaçı.
Sen görmesen de yetişip meyve verdiğini elbet öldükten sonra duaları gelir sana kuşlardan insanlardan velhasıl yiyen tadanlardan..
Ehh işte böyle elimde fazladan mandalinalar olunca bir kısmını değerlendirmek için karar verip reçelini yaptım.
Pek güzel çok güzel oldu.
Kalan mandalinalardan yine yeniden yapmam için de ayrıca yoğun istek geldi üstelik ama yapmayacağım:)
Neden mi?
Zira hele bir yaptığım reçeller bitsin de ondan sonra düşünürüz:)
Malzemeler:
1 Kg mandalina"çekirdeksiz,küçük ve ince kabuklu"
1 Kg toz şeker
2-2,5 Su bardağı su
1 Su bardağı mandalina suyu
1 Çay kaşığı tereyağ
Yarım limonun suyu
Tarif:
Mandalinaları bütün olarak kabukları ile beraber iyice yıkayalım.
Tencereye alıp üzerlerini kapatacak kadar su koyup 5 dakika kadar haşlayalım.
Suyunu değiştirip tekrar aynı işlemi yapalım.
Bu haşlama işlemini 3 defa tekrarlayalım ki mandalina kabuğunun acılığını alalım.
Son haşlama suyunda soğuyana kadar bekletelim.
Derin tencereye suyu ve taze sıktığımız mandalina suyunu alalım.
Toz şekerini ilave edip kaynatalım.
Kaynamaya başladığında tereyağını ilave edelim.
Soğuyan bütün halde ki mandalinaları ortalarından ikiye keselim.
Kaynayan şerbete atalım ve yarım saat civarı kaynatalım.
Altını kapatıp bir gece bu şekilde bekletelim.
Ertesi günü ocağın altını açıp tekrardan yarı kıvam alana kadar "15-20 dakika civarı" kaynatalım.
Kaynayan şerbetten mandalinaları delikli kevgir ile bir tabağa alalım.
Kalan şerbeti sade olarak 10 dakika civarı daha kıvam alana kadar kaynatalım.
Reçelin kıvamı için bir kaşık çay tabağına alıp buzlukta acele olarak soğutup kontrol edelim.
Tabakta ki reçele parmak bandığımızda açılan boşluk hemen akmayıp hafif sabit kalıyorsa reçelin kıvamı olmuştur.
Dışarı aldığımız mandalinaları ve limon suyunu da ilave ederek bir iki dakika daha ateşte tutup kaynatıp ateşin altını kapatalım.
Reçelleri ya çok sıcak hemen ya da tamamen iyice soğuk olarak kuru temiz kavanozlara aktaralım.
Sabah ve ikindi kahvaltılarında reçel olarak veya canımız tatlı çektiğinde şekerleme olarak tüketelim.AFİYETLE...
Sevgilerimle..
Nefis ve cok estetik gorunuyorlar.
YanıtlaSilÇok teşekkürler sevgiler sevgili adsız arkadaşım..
YanıtlaSil