Merhabalar Sevgili Arkadaşlarım.
Ne zamandır aklımdaydı işkembeden meze yapmak .Hatta geçmişte bir gün nereden bilebilirdim daha güzel ve yağ oranı az olur diye koyun işkembesini alıp yapayım diye düşünmüştüm.Ve günlerden bir gün Üsküdar'a gittiğimde bir koyun işkembesini aldım eve geldim.
Ertesi günü büyük hevesle kendimi mutfağa attım, nasıl heyecanlıyım ilk deneyeceğim ya sonucunu merak ediyorum delicesine.Düdüklüye yıkayıp defalarca hatta öyle yıkamak ki hani derler ya cılkını çıkarttın diye,aynen öyle yıkayıp düdüklüye attım işkembeyi.
Hani geç pişerse diyede yarım saate ayarladım alarmını düdüklünün.Süre bitimi sonunda bekledim buharı iyicene çıksın diye o beklediğimiz sürede de pişmeye devam ettiğini unuttuydum bir an:)
Tencerenin kapağını açtım ki aman Allah'ım nazik,nazenin koyunumuzun işkembesi erimiş gitmiş:(Tabii hemen ziyan olmasın diye suyuna ekmekler doğrayıp sokak köpeklerimize güzel bir işkembe ziyafeti çektiydim.
İşte büyüklerimiz boşuna dememişler kime,neye niyet,kime kısmetin güzel bir örneğidir başıma gelen.Afiyetler olsun köpeklerimize:)Kafama koydum ya pes etmek asla yok ben de.Geçen pazar EKS etkinliğine gitmiştim ve dönüşte yine Üsküdar ve yine doğru sakatatçılarda aldım soluğu.
Bu sefer dana işkembesini aldım.Eve doğru yolu tuttum ve dün de doğru mutfağa ve işkembe mezesini hazırlamaya.Sonuç mu ?harika bir meze oldu. Tavsiye ederim,hatta ilk denemelik az yaptığıma üzüldüm.Bir daha Üsküdar gezisinde yine yol göründü sakatatcılara doğru.
Artık malzemeler ve tarife geçelim mi? Kolaylar gele:)
Malzemeleri:
Yarım kilo bütün dana işkembesi
Bir baş sarımsak (8/10 diş)
Bir çay bardağı üzüm sirkesi
Bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yarım tatlı kaşığı tuz
4/5 Su bardağı su
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
Bütün işkembeyi ikiye bölüp iyice yıkadıktan sonra bir saate yakın soğuk su da bekletelim.Süre sonunda çıkartıp düdüklü tencereye alalım üzerini geçecek kadar su ilave edelim.Tahmini yarım saat pişirelim.Kendi suyu içinde soğumasına izin verelim.Tuzunu da bu aşamada ilave edebiliriz.Soğuduktan sonra iri parçalar halinde keselim işkembeyi.Sonrasında bir kasede sızma zeytinyağımızı,dövülmüş sarımsağımızı,kırmızı pul biberimizi ve sirkemizi çırparak mezemizin sosunu hazırlayıp işkembelerimizin üzerine boca edelim.
Ne kadar sirkesi ve sarımsağı bol olursa o kadar güzel,nefis oluyor.Kendi damak tadınıza göre sizler ayarlarsınız artık.Ama işkembeyi seviyorsanız mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.Muhteşem bir lezzet.
Severim canım benim.
YanıtlaSilGel beraber yiyelim yaptım her bir çeşidini, canım ruhum.
YanıtlaSilgörünce dayanamadım. bak gördünmü sen, aklıma getirdin bu akşam yemem lazım
YanıtlaSilmuratza bir şahane bir lezzetli bir nefis tat ki üfff daha da demiyim bir şey.Bugünler de benim de aklım da bir daha yapacağım :))
SilOwww istah kabartici. İlk seferde kopecikler nasil mitlu olmustur hihih
YanıtlaSilAslısınım krakerinden sana kocaman öpücükler:))
SilHarika... ben çorbasını da çok severim. ellerine sağlık. :)
YanıtlaSilMü'yüm canım madem çorbasını seviyorsun sana garanti bunu da çok seveceğini söyleyebilirim şahane bir lezzet benden demesi:))Sevgiler canımmm:)
SilNEFİS GÖZÜKÜYOR VİŞNABIM ELLERİNE SAĞLIK HAMARATIM ÖPÜYORUM
YanıtlaSilElet'im geldiğinde bana hatırlat sana bundan mutlaka yapmak tattırmak istiyorum canımmm .Ben de çok çok öpüyorummm..
SilArtık işkembeyi böyle yapıyorum, Allah razı olsun.Suyunu ayrı yapıyorum,suyun içine yaptığım soslu iskembeden atıyorum. İsteyen çorba, isteyen soslu. Süpersin.👍
YanıtlaSil