04 Aralık 2019

Kapya Biberli,Domatesli Karışık Salça.

Merhabalar..
Yağmurlu fırtınalı Görele'den sevgiler sevgiler..
Burada Görele'de günler yukarı köy aşağı merkez çarşı gidiş gelişleri ile çok huzurlu,çok güzel geçiyor.

Ahh o köylerin yemyeşil doğası yok mu işte buraların her bir yanı ömre bedel çok güzel günler bu günler.
Bol balıklı çok salatalı kış mevsiminin bonusları her biri.

Çarşıda balıkçı tezgahları gümüş parıltısında balık yığınları ile nasıl da ışıl ışıl parlıyorlar.
Rekor hamside bol miktarda her yerde her tavada ve her sofrada.
Herkeslerin elinde balık poşetleri dolayısıyla evlerden dışarılara sızan misler gibi pişen balık kokuları.

Gel de alma hamsiyi kilosu beş lira olunca tuzlaması yapılmaz mı yapılır tabii ki ve yaptım da.
Ertesi günü kilosu 8 liraya çıktı bugün yine 5 lira hamsi piyasası döviz piyasası gibi.

Dün de tanıdıklar ile çarşıdan balıkları alıp fındık evine gittik.
Aralık ayında bahçe de hamsi ızgara ve bol salata eşliğinde taş fırın ekmeği ve çok çok bir sürü fotoğraf çekimleri ile harika geçen günlerden bir gün oldu.
Sanırım İstanbul dönüşü çektiğim fotoğrafları instagramda paylaşırım..

Aslında bir yandan da düşünülesi bir durum ki bu mevsim de dışarıda üstelik kazak ile oturmak ve hiç üşümemek nasıl da doğanın kurallarına aykırı.
Oysa bizlerin üzülmesi gerekirken nasıl da hoşumuza gidiyor mevsim dışı anormal hava koşulları.

Sözün kısası seviyorum böylesi sakin huzurlu adeta inzivaya çekilmiş gibi sade hayatı.
İmkanımız olsa asla İstanbul'da yaşamam benim mekanım buralar yahu.
Bol uzun yürüyüşler sahil boyunca her gün aksatmadan yapılıyor. Yoruluncaya değin yürümek lazım..!
Aşağıda ki tarifim yine arşivden.
Malzemeler:
3 Kg kırmızı kapya biber
1 Kg domates
Tuz
Tarif:
Önceden kavanozları ve kapakları kaynar su ile kısa süre kaynatıp steril edelim.
Ardından temiz mutfak havlusu ile kurulayalım.

Domates ve kapya biberleri yıkayıp süzdürelim.
Domatesin kabuklarını "vitamin açısından"soymadan sadece baş kısımda ki o sert kısımları kesip çıkartıp atalım.
Kapya biberleri yıkayıp saplarını kesip tohumlarını çıkartıp atalım.

Hepsini karışık olarak hafif irice doğrayıp derin ve büyük tencereye alalım.
Orta ısılı ateşte malzemeler yumuşayana kadar pişirelim ve sonrası kabuklarının çıkması için ilistirden geçirelim.
Tekrardan orta ısılı ateşe alıp dibinin tutmaması için sık sık tahta kaşıkla karıştırarak pişmeye bırakalım.

Tuzunu kontrol ederek damak tadımıza göre tuzunu katalım.
Malzemeler yarıya inip kıvam alıp koyulaşıncaya kadar pişirmeye devam edelim.
Karışık salçayı sıcak kaynar halde iken daha önceden kaynatıp steril ettiğimiz kavanozlara iki parmak aşağıda kalacak şekilde dökelim.

Kapaklarını üç kere sağa son bir kere sola çevirerek iyice vakumlanmasını sağlayıp sıkıca kapatalım.

Düz bir yere mutfak havlusu serip kavanozları ters yüz ederek sıralayarak koyalım.
Kapaklar dışa bombelenmeyip dışına da sızdırma yapmadığından emin olalım.
Üzerlerini kalın havlu ile örtüp çok sıkı vakumlanmasını temin edelim.
24 saat beklemeden sonra ışık görmeyen dolap içine kaldıralım.

Tuz miktarı fazla olursa uzun süre dayanıklı olur salçamız.
Pişerken etrafa çok fazla sıçramalar olduğu için mutlaka tahta kaşık kullanmaya özen gösterelim ki bu sıçramalar en aza insin.Afiyetle..
İçine ceviz içi ve baharatlar katarak kızarmış ekmek üzeri yemesi ayrıca müthiş lezzetli oluyor.
Benden duymuş olmayın ama ahh ahh fazlaca çok ekmekte yediriyor bu arada..
Sevgilerimle..




1 yorum:

  1. Blogunuzu beğendim ve takibe aldım.Zaman ayırmak isterseniz,sizi ve bu yorumu görecek olan herkesi blogumu takip etmeye davet ediyorum.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil