Çiğden doğrama kıymalı patlıcan yemeği anne elinden çocukluğumun unutulmaz lezzeti.
Ne yapardı ne ilave ederdi de o muhteşem lezzeti elde ederdi canım anam.?
Kaç kere yaptıysam o lezzete ulaşamadım o yüzden de hafif kızartıp yapar olmuştum patlıcan yemeğini.
Ehh işte idare ediyordu annem yemeğine göre.
Vee sonradan o lezzetin sırrına geçenler de vakıf oldum..
Bütün mesele organik doğal sebze kullanımından geçiyordu lezzetin nirvanası için..
Hiç var mıydı eski zamanlar da suni meyve sebzeler?
Her şey doğal ve mevsimin de yenirdi turfanda sebze meyve diye bir gerçek vardı.
Ne güzel günlerdi o günler çocukluğumun hafif puslu sisli anıları.
Biz de küçük bahçemize ufak tefek az da olsa bizi mutlu eden domates biber salatalık patlıcan gibi sebzeler ekiyoruz.
Doğal kuyu suyunun saflığı suni gübre yerine doğal hayvan gübresi olması ve sonuç olarak az verim çok lezzetli sebzelerimiz oluyor yaz bitiminde...
Hele o domatesler bakmayın öyle yamru yumru olmalarına yedikten sonra gözün de bahçenin starı olarak yer alıyor.
Hayal kuruyorsun neler olabilir bu muhteşem lezzetli domatesler ile.!
Sabah oluyor ilk hayalini gerçekleştiriyorsun domatesli yumurta.
Diğer doğal organik lezzetli hayaller için sıranı bekle yok öyle hepsini birden gerçeğe dökmek değil mi:)
Bak domates biber derken esas olayı unuttum.
Geçen az sayıda olan patlıcanların son hasadını yaptım yapmasına da her bir minik topalak patlıcanlar bostan patlıcanı olamadan içleri komple çekirdek kaplı kaya sertliğinde minik patlıcanlardı malum mevsim bitip güneş ısısını azaltınca.
Yarıda kalmıştı büyümeleri karşında olana atsan kafa göz yarar kıvamda.!
Hiç bir şekil de bunlar yenmez deyip çöpe atmayı geçirdim aklımdan.
Bana dedi ki hayır onları haşla kızart tereyağlı mısır unlu.
Tamam çekirdeklerini çıkartır kızartırım ben yemem sofrada yenmezse de emek verilmiş hali ile gider çöpe aklımdan geçen düşüncelerim..!
Tekinin çekirdeklerini çıkarttım elde kalan patlıcan olan o tek patlıcanın 4/1 i miktarınca:)
Yok kalsın çekirdekler yok yoksa patlıcan kalmayacak elimde:)
Ve sonuç olarak bol çekirdekli bahçe patlıcanları tek kelime ile harika muhteşem lezzetli patlıcan döndermeleri "kızartmaları" oldu ve yemelere doyamadık.
Nerede eğri büğrü doğal sebzeler bulursanız kaçırmayın hemen alın pişirin yiyin lezzet farkını görün..
MUHTEŞEM BİR LEZZET TATMAN LAZIM CANIM <3
Malzemeler:
1 Yemek kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı kuyruk yağı
1 Kg patlıcan "bahçeden"
7-8 Adet ince kıl biber "bahçeden"
4 Adet küçük domates"bahçeden"
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 Kahve kaşığı tuz
200 Gr dana kıyma "orta yağlı"
Tarif:
Patlıcanları alacalı soyup hepsi aşağı yukarı aynı boyda olacak şekil de iri ceviz boyutunda doğrayalım.
Üzerlerine hafif bol tuz serpip kenara alalım yarım saat kadar bekletelim ki acısı çıksın.
Diğer yanda kuru soğanları irice yemeklik doğrayıp tencereye alalım.
Üzerlerine tereyağ ve kuyruk yağ karışımını ilave edelim.
Soğanların yarı kavrulma aşamasında ince doğradığımız biberleri ilave edelim sotelemeye devam.
Kıymayı ilave edelim ezerek kavuralım,domatesleri ince yemeklik doğrayalım.
Tuzunu ve baharatını ilave edelim.
Kıyma suyunu çekince doğranmış domatesleri ilave edip sotelemeye devam edelim.
Tuzda beklettiğimiz patlıcanları bol su ile bir kaç defa yıkayıp tuzdan arındıralım.
Kıymalı harçın içine katıp alt üst ederek bir kaç dakika sotelemeye devam edelim.
Hafif cızırdamaya başladığında üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ilave edip kısık ateşte patlıcan dilimleri yumuşayana kadar pişirelim.
"doğal organik olduğundan yemeğim çok çabuk pişti"
Ayran eşliğinde pirinç,bulgur pilavı veya patates kızartması ile sıcak olarak servise sunalım.Afiyetle..
Sevgilerimle..
küçük ayrııntı dev fark yaratmı demek ki. Çocukluk lezzetlerini özledim ben de.
YanıtlaSilEline,emeğine sağlık
Sevgiler
Off herşey bahçeden doğal beslenme, harikasın vişnapım ellerine emeğine sağlık canım benim.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor. Elinize sağlık :)
YanıtlaSilSen de o lezzetler gibi nadir bir güzelliksin hayatımızda,ellerinden yanaklarından öperim,��
YanıtlaSil