Vişnap

Sebzeli Kıymalı Kuru Yufka Böreği.

0
Merhabalar..
Kuru yufkaları burada taze yufka satan ve yufkaları çok güzel incecik olan yufkacıdan almıştım yaklaşık bir iki ay önce.
10'arlı paketler halinde satılıyor.
Üstelik karton kutularda kırılma dökülme sorunu olmadan.
Al ev de her zaman bulunsun ani gelen misafirler ve ani oluşumlar için el altında bulundurmakta fayda var.

Et suyu çok yakışıyor lezzetine lezzet katıyor.
Şayet hali hazırda et suyu yoksa pek tasvip etmesem de ama zor da kalınca arada kullandığım knorr et suyu tablette et suyu yerine kullanılabilir diye düşünüyorum.
Ben her zaman dondurucuda et suyu,ilikli kemik suyu bulunduruyorum.
Şifası için boş zamanlarım da uzun uzun saatler kaynatıp süzüp uygun kaplara alıp hop dondurucuya ve gerektiği zamanlar hazır kullanıma.
Sizlere de şayet yapmıyorsanız tavsiye ederim.
Üstelik bazı kasaplar ilikli kemiği ücretsiz para almadan veriyorlar,tabii o kasabın müşterisi olmanız lazım.
Malzemeler:
5-6 Adet kuru yufka
300-350 ml sıcak et suyu
4 Yemek kaşığı tereyağ veya "margarin"
1 Adet orta boy kuru soğan
1 Adet küçük boy havuç
1 Sap ince pırasa
1 Adet küçük boy patates
200 Gr kıyma
1 Kahve kaşığı kırmızı pul biber
1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Adet yumurta sarısı
Çörek otu,susam vs
Tarif:
Tencereye tereyağın yarısını "2 yemek kaşığı" alıp eritelim.
İnce yemeklik doğradığımız kuru soğanı ilave edip karamelize olana kadar kavuralım.
İri rendelediğimiz havuçları,ince kıydığımız pırasaları ilave edip yarı diri kalacak kıvama kadar soteleyelim.
Kıymasını ilave edip kıyma saldığı suyu çekene kadar sotelemeye devam edelim.
Baharatlarını ve tuzunu katıp harmanlayıp ateşin altını kapatalım.
İri rendelediğimiz patatesleri saldığı suyu elimizle sıkarak kıymalı sebzeli harça katıp harmanlayalım ve tencerenin kapağını kapatalım.
Buharı ve sıcağı ile patatesler yumuşasın.
Kenara alıp ılınmasını bekleyelim.

Kuru yufkaları ıslatmak için et suyunu uygun kaba alıp içine kalan diğer iki yemek kaşığı tereyağı ilave edip kaynara yakın ısıtalım.

Ufak bir tepsiyi margarin ile her tarafını yağlayalım.
Isınan tereyağlı et suyuna kuru yufkaları batırıp hemen çıkartalım.
Ve yağladığımız tepsiye yufkaların yarısını 2 kat döşeyelim.
Üzerine her tarafına eşit gelecek şekilde sebzeli kıymalı harç ile kaplayalım.
Tekrardan kalan diğer kuru yufkaları da et suyu ile ıslatıp döşeyelim.
Tekrardan sebzeli kıymalı harç ile kaplayıp son kat kuru yufkayı da et suyu ile ıslatım harçın üzerini kaplayalım.
Benim tepsim küçük olduğu için 6 adet kuru yufka yeterli geldi.
İç malzemesi ise biraz fazla oldu bana göre sakıncası yok daha da dolu dolu lezzetli oldu.

Üzerine 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ile açıp incelttiğimiz yumurta sarısı sürüp isteğe göre susam,çörekotu serpelim.
Ön ısıtma yaptığımız 180 derece ısılı sıcak fırına atıp alt üst nar gibi kızarana kadar pişirelim.

Veee veee bu arada çayımız demlenmiş olsun ki böreklerimizi sıcak sıcak servise sunalım.AFİYETLE..

Sevgilerimle..










0 yorum:

Yorum Gönder