16 Ocak 2019

Fırın Sütlaç..


Merhabalar..
Geçenler de burada köye gittiğimde akrabamızdan almıştık köy sütünü.
Sütün sahibi de üstelik sarı kocaman bir inekti ahırda sağılırken yanındaydım.
Diyeceğim o ki inekten kovaya kovadan bana tencereye miss gibi katkısız hilesiz süt.
Dolayısı ile böyle süt ile de ne yaparsan yap lezzet muhteşem oluyor tıpkı benim pişirdiğim sütlaçlar gibi.
Fırın sütlaçta yumurtayı tercih etmediğimden kullanmıyorum.

Bardak ölçüm 200 ml klasik su bardağı..
Malzemeler:
2,5 Litre süt "hakiki köy sütü"
2 Su bardağı toz şeker "isteğe göre eksiltip arttırılır"
1 Su bardağı pirinç 
İri kıyılmış fındık "opsiyonel"
Tarif:
Köy sütü olunca mutlaka önceden kaynatıp soğumuş olmalı.
Yok şayet market sütüyse önden kaynatmaya gerek yok.

Pirinçi ayıklayıp bol su ile iyice yıkayalım.
Yıkarken pirinç tanelerini elimizle çok sıkı ovalayarak yıkarsak pirinçler hafif kırılır ve bu da sütlaça kıvam ve yoğunluk verir.

Derin tencereye sütü alalım.
Üzerine süzgeçte ki pirinçleri alalım ve toz şekerini ilave edelim.

Kaşıkla alt üst ederek sık sık karıştırarak harlı ateşte ilk taşım kaynayana kadar pişirmeye başlayalım.

Kaynadıktan sonra ateşi kahve gözünün en kısığına getirip arada karıştırarak uzun süreli "1,5-2 saat civarı" pişmeye bırakalım.

"Ben sütlaçta nişasta,pirinç unu veya un ilave etmeyi tercih etmediğimden kıvam alması biraz uzun süreli oluyor."
Arada kontrol etmeyi unutmayalım.
Pirinçler uzayıp yumuşadığında ve üzeri kaymak tutmaya başladığında kıvamı olmuştur.
Fırınlayacağımız için kıvamı ne çok sulu ne de çok koyu olmamasına dikkat edelim.
Çünkü fırınlanırken de sütlaçlarımız kıvam alıp yoğunlaşacak.

Pişen sütlaçları toprak güveçlere veya fırına dayanıklı kaselere alalım.
Tepsiye sıralayalım ve tepsinin kenarından bir bardak kadar su katalım.

Fırının ızgara özelliği varsa ızgara özelliğini açalım.
Şayet yoksa fırın düğmesinin alt üst konumunu üst konuma alıp ısıyı üstten vererek sütlaçların üzerlerinin kızarmasını sağlayalım.

Gözümüz devamlı üzerinde olsun ki yakmadan kızarmalarını temin edelim.

Fırınlanan sütlaçları dinlenip soğuduktan sonra isteğe göre üzerlerine kırık fındık serperek servise sunalım.AFİYETLE..
Sevgilerimle.. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder