Geçen yaptığım mandalina reçelinin tarifini yazmak için pc başına geçtim bu kaçıncı geçiş sayısını şaşırır oldum artık ama maalesef yine olmadı yine yazamadım yine kaldı bir başka zamana..!
Yerini ise aşağıda ki miss kurabiyelerim aldı.
Düşündüm kısa bir an sanırım bu mandalina reçelinde var bir hayır üzerine kaç tarif paylaştım kaç tarif yazdım arşive attım ama mandalina reçeli bir türlü sırada yerini alamıyor.!
Oysa fotoğrafları da yerleşik blogta malzeme listesi yazılı tek yazmam gereken tarifi olmadı mı olmuyor olmuyor işte..!
Yarından sonra zaman bulduğumda ilk işim olsun bari:)
Ve geleyim bugünün tarifine.
Lezzet olarak baharatların kattığı aroma ile şenlikli nefis bir kurabiye oldu.
Dokusu ise ben pek kurabiyeler de tercih etmesem de dışı kıtır içi yumuşak kekler ile uzaktan akraba çıkacak kıvamda dokuda oluyor.
Lakin lezzeti on numara beş yıldız..
Yerken asla bir iki tane yetmiyor bir ağzını sürdün mü devamı bir tane daha bir tane daha derken birden yeter durman lazım diye iç ses devreye giriyor benden söylemesi.
Kuru Malzemeler:
Yarım paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1 Tatlı kaşığı tarçın "dolu dolu"
1 Çay kaşığı yeni bahar "dolu dolu"
1 Çay kaşığı toz zencefil "dolu dolu"
Çeyrek çay kaşığı muskat
5/6 Adet kakule tohumu
Yarım çay kaşığı karanfil tozu "silme"
1 Ufak su bardağı pudra şekeri
1 Çay bardağı toz şeker
1 Ufak su bardağı nişasta
1 Ufak su bardağı kıyılmış ceviz içi
Un "kontrollü ve aldığı kadar"
Sıvı Malzemeler:
1 Çay bardağı fındık yağı
125 Gr eritilmiş tereyağ veya "margarin"
2 Yemek kaşığı yoğurt
1 Su bardağı tavla zarı boyutunda doğranmış bal kabağı tatlısı
1 Ufak su bardağı tahin
Üzeri İçin:
Yumurta akı
Ceviz içi "ince kıyılmış"
Susam
Tarif:
Bal kabağı tatlı dilimlerini bir su bardağı olacak miktarda minicik tavla zarı boyutunda doğrayıp hazır edelim.
Karıştırma kabına önce unun bir kısmını ve ceviz dışında diğer kuru malzemeleri ilave edip kaşıkla iyice harmanlayıp karıştıralım.
Unun ortasını havuz şeklinde açalım.
Bu boşluğa öncelikle yoğurdu,fındık yağını,tereyağını ilave edip kuru malzemeler ile hepsini beraber azar azar un ilavesi ile hafif ele yapışacak kıvama gelene kadar yoğuralım.
Bu aşamada kademeli olarak azar azar tahin ve tavla zarı boyutunda doğradığımız bal kabağı tatlımızı ve ceviz içlerini katıp bir yandan da azar azar un ilave etmeye devam edelim ve yoğurmaya devam edelim.
Kurabiye hamurumuzun kıvamı yumuşak ama ele yapışmayacak kıvama geldiğinde üzerini streç film ile örtüp buz dolabına kaldıralım.
Yaklaşık yarım saat bekletelim.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.
Kayık tabağa yumurta akını alalım.
Bir diğer kayık tabağa da kavrulmuş susam ve ceviz içlerini koyup harmanlayalım.
Buz dolabından kurabiye hamurumuzu alalım ve iki eşit parçaya bölelim her bir parçayı da 3-4 cm çapında rulo yapalım.
Ruloları bütün olarak teker teker önce yumurta akına daha sonra ceviz kırıklı susama bulayalım.
Keskin bıçakla serçe parmağımız genişliğinde kesip fırın tepsisine hafif aralıklı yatırıp dizelim.
Ön ısıtma yaptığımız 180 derece sıcaklıkta ki fırına atıp alt üst konumda pembeleşene kadar pişirelim.
Kendi tepsisinde ilk sıcağı çıkana kadar bekletip sonrası tel ızgara üzerine alıp soğuyup sertleşene kadar bekletelim.
Kalan diğer ruloya da aynı işlemleri uygulayıp pişirelim.
Çay süt vs ile servise sunalım.AFİYETLE..
Hazırda bal kabağı tatlınız yoksa bir kaç dilim kabağı bütün olarak toz şeker ilavesi ile pişirdikten sonra soğutup tavla zarı boyutunda doğrayıp ilave edebilirsiniz.
Bal kabağı tatlı dilimleri isteğe göre ezilip püre haline de getirebilinir. Veya benim gibi çok minik doğranıp katılır ki bence doğramak daha da güzel lezzetli oluyor.
Tercih sizlerin yine de.SEVGİLERİMLE..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder