Bugünün tarifi nefis ötesi harika kat kat kıyır kıyır bir börek.
Tıpkı adı gibi kruvasan çıtırlığında.
Mutlaka yapın yiyin sevdiklerinize yedirin.
Ben üç adet yufkadan yapıp 12 adet kruvasan börek elde ettim.
Kalabalıksanız veya misafirleriniz gelecek ise 6 adet yufkadan yapıp 24 adet kruvusan börek elde edersiniz.
Kruvasan börekleri bir gün önceden hazırlayıp üzerini örterek buzdolabında bekletebilirsiniz.
Ertesi günü misafirlerin gelme durumuna göre zamanı ayarlayıp yağlı su ile ıslatıp pişirebilirsiniz..
Mutlaka yapmanızı tavsiye ettiğim demirbaş tariflerimden biridir..
Malzemeler:
3 Adet yufka
Ara Sos malzemeleri:
Yarım paket krema "100 ml"
Yarım şişe maden suyu "1 çay bardağı"
Yarım çay bardağı fındık yağı
İç Malzemeler:
1-2 Yemek kaşığı tereyağ veya "margarin"
100-150 gr kıyma
1 Orta boy kuru soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Çay kaşığı tuz
Dışı İçin Malzemeler:
1 Ufak çay bardağı fındık yağı
1 Ufak çay bardağı su
Tarif:
Ufak tencereye 1-2 yemek kaşığı tereyağını veya "margarini" alıp eritelim.
İçine ince yemeklik doğradığımız kuru soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavuralım.
Kıymasını katıp renk değiştirene kadar kavurmaya devam edelim.
Kıyma saldığı suyu çekince tuzunu ve baharatlarını katıp alt üst ederek harmanlayalım.
Ateşin altını kapatıp ılınması için kenara alalım.
Ara katlarına sürmek üzere sosu için kaseye yarım paket kremayı alalım.
Üzerine yarım şişe maden suyunu ve yarım çay bardağı fındık yağını katıp çırpıçı ile iyice çırpalım.
Diğer yanda üç adet yufkayı mutfak tezgahına alıp teker teker ikiye katlayıp 3 adet yarım daire elde edelim.
3 Adet yarım daire yufkayı üst üste koyup yufka katmanlarını 6 katlı yarım daire yapalım.
Bu altı katlı yarım daire yufkayı da eşit 12 adet üçgen parçalara keselim.
Altı katlı yufkalı gruplar halinde hazırladığımız 12 parça yufkaların ilk grubunu öne alalım.
Her bir üst üste koyduğumuz altı katlı üçgen yufkayı teker teker ara sos malzemesi ile soslayarak 6 üçgen yufkayı üst üste koyalım.
Geniş kısmına kavurduğumuz kıymalı harçtan yeteri kadar koyup kenarlarını içe doğru kıvırmadan yukarı doğru rulo yaparak sıkıca saralım.
Bu işlemi diğer 11 adet altışar katlı yufkalara da yapalım.
Bu işlem sonrası 12 adet kruvasan börek elde etmiş oluyoruz.
Yufkaların altı kat olması böreği kalın yapmıyor bilhassa daha da kat kat tel tel olmasını sağlıyor..
Böreklerin her tarafını iyice çırptığımız dış sos malzemesine
"1 ufak çay bardağı fındık yağı ve 1 ufak çay bardağı su"
batırıp hafif elimizle sıkıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine fazla sıkıştırmadan sıralayalım.
İsteğe göre üzerine susam çörekotu serpelim
"Ben yarısına susam serptim diğer yarısını es geçtim."
Fırını 190 derece ısıya ayarlayıp ön ısıtma yapalım.
Hazırladığımız kruvasan börekleri sıcak fırına atıp alt üst nar gibi kızarana kadar pişirelim.
İlk sıcağı çıktıktan sonra servise sunalım..AFİYETLE.
Sevgilerimle..
Not:
Şayet yufkaların teker teker soslanması size zor gelirse ki bana göre yufkaları tek tek küçük üçgenler halinde hazırlayıp soslamak benim daha çok kolayıma geldi.
Yufkaları daha rahat serdim ve hiç biri birbirlerine yapışıp kalmadı.
Tercih yine de sizlerin.
O zaman 3 adet yufkayı tam daire olarak teker teker aralarını ara sos malzemeleri ile soslayarak üst üste koyun,en son yufkanın üzerini soslamayın.
Tam daire soslu yufkayı tam ortadan keserek 2 adet üçgen yufka elde edin.
Bu her iki üçgen yufkanın her birini önce ikiye kesip her kestiğiniz parçayı da tekrardan üçe kesin.
12 kruvasan börek olacak şekilde bu küçük üçgen yufkaları altışar kat olacak şekilde üst üste dizin.
Geniş kısmına dilediğiniz iç malzemeyi yerleştirip sarın yağlı su karışımına batırıp pişirin.
Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Yapmanızı da ayrıca çok çok tavsiye ederim.
0 yorum:
Yorum Gönder