Vişnap

Panko - Ekmek Kırıntısı

2
Merhabalar..
Evde Bayat ekmekleri değerlendirmenin bir güzel diğer yönü de onlardan panko yapmak.

Hem et köfte balık tavuk gibi ürünlerde pane olarak kullanacağımız gibi köfte harçına katabiliriz,salatalara serpiştirebiliriz.

Velhasıl kullanım alanı bizim yaratıcılığımıza kalmış.
Ben mesela galeta unu yerine her zaman pankoyu tercih ediyorum. 
Börek sosları ve kaplamaların da vs güzel lezzet veriyor.

Bu tarifimden sonra güzel bir tarif vereceğim o tarifte "candarlı çörek"dış kaplama malzemesi olarak galeta unu yerine "panko" kullandım.
Çok memnun kaldım verdiği lezzet bakımından görünüm olarak çok güzel oldular.

Panko "ekmek kırıntısı" yapmak için illa beyaz ekmek olması şart değil.
İsteğe göre tam tahıllı,kepek,çavdar,tam buğday ekmeği de olabilir.

Tek yapmamız gereken ekmeğin sadece içini kullanacağız.
Dış kabuklarını da isteğe göre ufak ufak kesip çıtır olana kadar fırınlayıp soğuduktan sonra hava almayacak şekil de kavanoza koyalım.
İlerleyen günler içinde çorba pişirdiğimiz de kruton olarak kullanabiliriz.

Ve panko yapılışı:
Malzemeler:
Yeteri kadar bayat ekmek
Tarif:
Yeteri kadar beyaz ekmek
"benim tercihim her zaman beyaz ekmekten yana"
veya dilediğiniz her hangi bir çeşit ekmeğin kabuklarını çıkaralım.

İçini ufalayıp tepsiye yayalım arada ufalayarak oda ısısında hafif kurumasını temin edelim.
Mutfak robotuna alıp un ufak olana değin çekelim.
Fırın tepsisine fazla olmamak şartı ile
"rahatca fırınlanıp kuruması bakımından"
yayalım.

Fırını 160/17o derece ısıya ayarlayıp ön ısıtma yapalım.

Ekmek kırıntılarını sıcak fırına atıp beş on dakika arası fırınlayalım.
Arada tepsiyi dışarı alıp spatula ile alt üst edip harmanlayalım.
Tekrardan fırına sürelim.

Her taraflarını fazla kızartmadan hafif pembemsi kalacak şekilde fırınlayalım.

Kendi tepsisinde iyice soğuttuktan sonra kavanoza alıp ağzını sıkıca kapakla kapatalım.

Dilediğimiz zaman gerektiği yerlerde kullanmak üzere saklayalım.AFİYETLE..
Sevgilerimle..






2 yorum: Leave Your Comments

  1. Merhaba...Evdeki bayat ekmeğin içi beklerken kıtır kıtır kurumuş. Bu haliyle ufaladım, merdane yardımıyla neredeyse un haline geldi..Bunu yine de fırınlamak gerekecek mi? Doğrudan saklama kabına alabilir miyim? Ne kadar muhafaza edilebilir sizce? Teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dayanıklı olması için fırinlamanız gerekir diye düşünüyorum zira küf atabilir ve bu şekil de panelemek için kaplama olarakta verimli olmaz lezzet açısından.Bir diğer yön olarak
      fırınlamadan direk dondurucuda muhafaza edip köftede kullanabilirsiniz.

      Sil