18 Ağustos 2018

Ermeni Pilakisi..


Merhabalar..
Uzun zamandır aşağı yukarı bir kaç senedir hep aklımda olan ermeni pilakisini yapmak nihayet dün nasip oldu.
Sonuç olarak lezzetine bizler bayıldık çok sevdik.

Ne zamandır internet ortamında doğru sağlıklı olan bir tarif arayışı içindeydim.
Öylesine çok tarifler var ki çoğu da alakasız yanlış ermeni pilakisi ile uzaktan yakından alakası olmayan tariflerdi.

Tam o esnada arayışlar içinde iken sağlıklı doğru bir tarife denk geldim.gulhankaya 
Mutlaka bu güzel değişik ve düzgün sağlıklı tariflerin olduğu siteyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum.

Hemen uygulayıp ön hazırlık olarak bir gün önceden bombay fasulyelerimi soğuk su ile ıslattım ve dün de pişirdim.
Sonuç olarak harika bir lezzet sizlere de kesinlikle tavsiye ederim.
Malzemeler:
300/350 Gr bombay fasulye
4 Adet orta boy kuru soğan
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 Tatlı kaşığı yeni bahar
1 Tatlı kaşığı toz tarçın
1 Tatlı kaşığı kuru nane
1 Çay kaşığı karabiber
Bir buçuk ufak su bardağı sızma zeytinyağ
Tuz
Yarım demet maydanoz
Tarif:
Bombay fasulyeleri mutlaka bir gün önceden bol soğuk su ile ıslatalım.

Ertesi bir gün sonrası bombay fasulyelerin suyunu değiştirip üzerini iki üç parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip orta ısılı ateşte bombaylar yarı diri kıvamda olana kadar haşlayalım.
İlk kaynamaya başladığında üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alıp atalım.

Diğer yanda kuru soğanları kabaca piyazlık doğrayalım.
Sızma zeytinyağının bir ufak su bardağını kuşaneye alıp içine piyaz soğanları ilave edelim.
Toz şekerini katıp soğanlar yumuşayıp hafif karamelize olana kadar kısık ateşte kavuralım.
Toz kırmızı biberini bu aşamada katıp bir iki karıştıralım.

Yarı diri kıvamda haşlanmış bombay fasulyeleri de üzerlerine ilave edip bir kaç dakika soteleyelim.

Üzerlerine bir su bardağı sıcak su ve kalan yarım ufak su bardağı sızma zeytinyağını döküp orta ateşte kapağı kapalı olarak iyice pişmeye bırakalım.
Bombay fasulyelerin pişme durumuna göre su gerekirse sıcak olarak azar azar ilave edelim.

Pişip inmesine yakın içine tuzunu ve baharatlarını "karabiber,yeni bahar,kuru nane,tarçın"ilave edelim.

Kendi tenceresinde iyice soğutup dinlendikten sonra kapaklı borcama alalım.
Üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanozu ilave edip soğuk olarak servise sunalım.AFİYETLE..
SEVGİLERİMLE..










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder