Ne zamandır aklımdaydı zeytinyağlı patlıcan dolma yapmak.
Görsel ve sunum olarak biraz değişiklik istediğimden devamlı bu isteğimi erteliyordum.
Ve dün nihayet yaptım dolma içimi.
Bugün de uzun dilim patlıcanlarını kızartıp içine koyup onları sardım sarmaladım ve sonuçtan çok memnun kaldım.
Sofrada o güzel o takdir eden bakışları görünce içimden yaptığıma değdi diye mutlu oldum.
Davet sofralarına da yakışan çok şık bir sunum olur..
Malzemeler:
3 Adet kemer patlıcan
1 Su bardağı fındık yağı veya "sıvı yağ kızartma için"
1 Tatlı kaşığı tuz "patlıcan dilimleri için"
1 Su bardağı baldo pirinç "250 gr"
1 Çay bardağı sızma zeytinyağ
3 Adet orta boy kuru soğan
2 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 Kahve fincanı kuş üzümü
1,5 Tatlı kaşığı tarçın
1,5 Tatlı kaşığı yeni bahar
1 Tatlı kaşığı karabiber
2 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
2 Yemek kaşığı ince kıyılmış taze nane
1,5 Su bardağı sıcak su
Tarif:
Patlıcanları yıkayıp uzunlamasına ince olarak dilimleyelim.
Üzerlerine tuz serpip kenara alıp yarım saat civarı bekletelim.
Pirinçleri ayıklayıp sıcağa yakın ılık tuzlu su içinde yarım saat civarı dinlenmeye alalım.
Kuş üzümlerini yıkayıp ılık su içinde bekletelim.
Kuru soğanları ince yemeklik doğrayalım.
Kuşaneye bir yemek kaşığı fındık yağını alalım.
İçine soğanları ve dolmalık fıstıkları atıp kısık ateşte kavuralım.Pirinçleri yıkayıp süzdürerek ilave edip şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edelim.Baharatları,tuzu,toz şekeri ve kuş üzümlerini ilave edelim.
Üzerine bir buçuk su bardağı sıcak suyu ve bir çay bardağı sızma zeytinyağını ilave edip kuşanenin kapağını kapatalım.
Kaynayana kadar orta yükseklikte ateşte tutup kaynadıktan sonra ateşi en kısığa getirip suyunu çekene kadar pişirelim.
Dinlenmesi için kenara alalım.
Tuzlu su içinde ki patlıcan dilimlerini bir kaç su yıkayıp kağıt havlu ile kurutalım.
Tavaya fındık yağı veya sıvıyağ alıp kızdıralım.İçine patlıcan dilimlerini alıp alt üst kızartalım.Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağlarını arındıralım.
Soğuyan patlıcan dilimlerini streç film üzerin de hafif birbirlerinin üzerine gelecek şekilde bitişik olarak dizelim.
Patlıcan dilimlerinin üzerlerine her yana eşit gelecek şekil de iç pilavı yerleştirelim.
Streç film yardımı ile patlıcanlı iç pilavı rulo haline getirip yan taraflarından da sıkıştırarak yuvarlayıp saralım.
Kenarlarını da sıkıştırıp dinlenmesi için bir saat civarı buzdolabına koyalım.
Servis zamanı çıkartıp bir bir buçuk parmak genişliğin de kesip dimleyip servise sunalım.AFİYETLE...
Alt fotoğrafta iç pilavın patlıcan dilimlerine sarılıp rulo halini de yayınladım fikir olması bakımından.
Yok yoksa genel de her tarifim de üç tane fotoğraf kullanmayı tercih ediyorum ki bu sayıyı da sanırım artık bundan böyle ikiye indireceğim çok yakında..!
SEVGİLERİMLE..
0 yorum:
Yorum Gönder