Merhaba diyerek sözlerime başlayım istedim .Üzerinize sağlık ,afiyet olsun gripimsi sinüzitimsi rahatsızlığım var 2 gündür ne yatabiliyorum ne de ayakta durup bir işe yarayabiliyorum .Resmen sürünüyorum.
Hiç sevmem hasta olmaları:(Olunca da geldi başa deyip katlanıyoruz işte:) Canım sıkılıyor ya hiç bir iş yapmadan dolanmak evin içinde ,Ben de bir iki arşivimden tarifler yazıp paylaşayım istedim.Hepimizin sağlıklı neşeli olsun günleri.Sevgilerimle.
Çookk güzel nefis bir sos tarifim var sizlerle paylaşmayı istediğim.Balkanlar tarafından sosumuzun ana vatanı oralar Biraz yapılması zahmetli el oyalıyıcı olsa da sonucuna gerçekten değiyor.Başlayalım mı ? Haydi başlayalım yazmaya.
Hiç sevmem hasta olmaları:(Olunca da geldi başa deyip katlanıyoruz işte:) Canım sıkılıyor ya hiç bir iş yapmadan dolanmak evin içinde ,Ben de bir iki arşivimden tarifler yazıp paylaşayım istedim.Hepimizin sağlıklı neşeli olsun günleri.Sevgilerimle.
Çookk güzel nefis bir sos tarifim var sizlerle paylaşmayı istediğim.Balkanlar tarafından sosumuzun ana vatanı oralar Biraz yapılması zahmetli el oyalıyıcı olsa da sonucuna gerçekten değiyor.Başlayalım mı ? Haydi başlayalım yazmaya.
Malzemeleri:
İki kilo kırmızı domates
Bir kilo kapya (kırmızı etli biber)
Bir kilo patlıcan
Yarım kilo havuç
Bir çay bardağı sirke
Bir baş sarımsak
İki tatlı kaşığı tuz
Bir tatlı kaşığı toz şeker
Bir çay bardağı zeytin yağı
Tarifi:
Patlıcanları ve kırmızı biberlerimizi közleyelim.Bunun için en güzel lezzeti ya mangalda kömür ateşinde yakalarız .Ya da böyle bir imkanımız yoksa fırınımızın ızgara özelliğini kullanalım ateşi üstten vererek ama patlıcanlarımızı asla fırın içinde ızgarada olsa yapmayalım lezzetinden çok kayıp oluyor:(
Ya da çarşı pazarlarda satılan közmatikleri kullanalım ocak üzerinde .Ben çok memnunum közmatiğimden ocağım sayesinde tertemiz kalıyor .Lezzeti de tıpkı kömür ateşi lezzetinde oluyor.Közlenen patlıcan ve kırmızı biberlerin kabuklarını soyup bir kenara alalım.
Hatta mutfak robotunda çekelim hazır dursunlar..Havuçların kabuklarını soyalım haşlayalım ben buharda haşlıyorum.Haşlanan havucu mutfak robotunda çekelim.
Domateslerimizi de yıkayıp mutfak robotunda çekelim.Kabuklarını soymak tercihinize kalmış .Ben soymuyorum,zaten robot hallediyor sağolsun.Büyükçe bir tencereye domatesi,havucu,közlenmiş patlıcanı ve kırmızı kapya biberlerimizi alalım.Yüksek ateşte sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirelim.
Kıvamını anlamak içinde tencerenin ortasına tahta bir spatula ile derince bir artı çizelim şayet kapanmıyorsa artımız lütenitsamızın kıvamı tamamdır.
Ya da çarşı pazarlarda satılan közmatikleri kullanalım ocak üzerinde .Ben çok memnunum közmatiğimden ocağım sayesinde tertemiz kalıyor .Lezzeti de tıpkı kömür ateşi lezzetinde oluyor.Közlenen patlıcan ve kırmızı biberlerin kabuklarını soyup bir kenara alalım.
Hatta mutfak robotunda çekelim hazır dursunlar..Havuçların kabuklarını soyalım haşlayalım ben buharda haşlıyorum.Haşlanan havucu mutfak robotunda çekelim.
Domateslerimizi de yıkayıp mutfak robotunda çekelim.Kabuklarını soymak tercihinize kalmış .Ben soymuyorum,zaten robot hallediyor sağolsun.Büyükçe bir tencereye domatesi,havucu,közlenmiş patlıcanı ve kırmızı kapya biberlerimizi alalım.Yüksek ateşte sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirelim.
Kıvamını anlamak içinde tencerenin ortasına tahta bir spatula ile derince bir artı çizelim şayet kapanmıyorsa artımız lütenitsamızın kıvamı tamamdır.
Karışım göz göz olup kaynamaya başladıktan sonra sirkesini,tuzunu ,şekerini , zeytin yağını ve rendelenmiş sarımsağını da ilave edelim karışımımızın içine.İyice karıştırıp bir iki taşımda berabere kaynatalım. Ocağımızın altını kapatalım.
Kavanozlara dolduralım sıcakken ya da tamamen soğuduktan sonra yeni kapakla ağızlarını sıkıca kapatalım ve ters çevirerek tezgahımıza sıralayalım lütenitsalarımızı.Afiyet bal şeker olsun .Biraz yapımı uğraştırsa da tadı nefis gerçekten emeğe değiyor .Hele de taze bol susamlı çıtır simitle yemelere doyum olmuyor...
Kavanozlara dolduralım sıcakken ya da tamamen soğuduktan sonra yeni kapakla ağızlarını sıkıca kapatalım ve ters çevirerek tezgahımıza sıralayalım lütenitsalarımızı.Afiyet bal şeker olsun .Biraz yapımı uğraştırsa da tadı nefis gerçekten emeğe değiyor .Hele de taze bol susamlı çıtır simitle yemelere doyum olmuyor...
Ellerine sağlık Vişnapım lezzetli ama bir o kadar da hazırlaması zahmetli bir sos :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim canımmm Aynen dediğin gibi yapımı zor tadı mükemmel bir lezzet.Sevgilerimle...
YanıtlaSilBu coklezzetli olacaktir krakerim. Gecmis olsun, sinuzit berbattir umarim cabuk atlatirsin
YanıtlaSilGüzel Aslısınım öpüyorumm çok çok.
Sil