Merhabalar.
Bu sabah kahvaltıda kaymağın yanına reçel hemde çilek reçeli istedi canımız.Geçen sene yapmış olduğum reçel kavanozlarının yanında aldım soluğu.Baktım üzerinde çilek reçeli yazıyor hıh bu işte deyip kaptım kavanozu çıktım üst kata.
Minik kaseye koyacağım hala uykum açılmamış ki Allah Allah bu çilek reçelimin rengi niye böyle diyorum bir yandan da kaşıkla kaseyi dolduruyordum ki,ahhh haaa çok güldüm kendime çilek reçeli dediğim miss gibi kayısı reçelim.
Nereden bileyim ki boşalan kavanozun üzerinde çilek reçeli yazısını görünce kaptım.Demek ki o reçeli yaptığımda boş olarak çilek reçeli kavanozu varmış ona koymuşum pişince.
Ve kahvaltıda nasıl keyifle yedik nasıl güzel yapmışım.Kendi kendime ellerime sağlık olsun diye diye yedik afiyetle.İstedim tarifimi paylaşayım.Gerçi bilmeyenimiz yoktur ama olsun paylaşmalıyım diyorum ve başlıyorum ilk malzemelerinden yazmaya.
Malzemeleri:
1 Kilo düzgünlerinden kayısı
1 Kilo toz şeker
Kayısılarımızı bol suyla yıkayıp ortadan ikiye bölelim ve çekirdeklerini çıkartalım.Tencereye koyalım yarım dilim halinde ki kayısılarımızın hepsini. Üzerlerine de toz şekerimizi koyalım.Ben ekseri geceden yapıp bir gece sabaha kadar bu şekilde bekletirim reçel yapacağım zaman meyvelerimi.Yani toz şekerle bir gece koyun koyuna yatmaları iyi geliyor reçelimize.
Sabah olduğunda tenceremizi ocağa koyalım ben hiç su ilave etmiyorum.Meyvelerin kendi saldığı su yeterli oluyor.Ve başlayalım kısık ateşte kaynatmaya.Bir yandan da üzerinde biriken köpüklerini kevgirle almayı unutmayalım.İnmesine 5 /10 dakika kala limon suyunu da ilave edelim.
Kıvamı olunca ki ben bir çay tabağına damlatarak bakıyorum kıvamına.Baktım elimi hafif bandırırım hemen birleşmiyorsa olmuştur.Reçellerimizi ya çok sıcakken kuru kavanozlarımıza boşaltalım.Ya da tam soğuduktan sonra.Kapaklarını da sıkıca kapatalım ve bir gün ters çevirerek bekletelim.
Hepsi bu kadar ne kadar kolay görünüyor.Bir sır size her zaman reçel yaparken yüreğim heyecandan biraz hızlı atar.Nedeniyse her zaman garantili olmuyor da ondan.Gel gelelim bu kayısı reçelim de ya şanslı günümdeydim ya da ben reçel yapmayı öğrendim diyorum.Ama marmelatlarım hep güzel olur garantilidir.Hiç korkmam gözüm kapalı yaparım.
Sabah olduğunda tenceremizi ocağa koyalım ben hiç su ilave etmiyorum.Meyvelerin kendi saldığı su yeterli oluyor.Ve başlayalım kısık ateşte kaynatmaya.Bir yandan da üzerinde biriken köpüklerini kevgirle almayı unutmayalım.İnmesine 5 /10 dakika kala limon suyunu da ilave edelim.
Kıvamı olunca ki ben bir çay tabağına damlatarak bakıyorum kıvamına.Baktım elimi hafif bandırırım hemen birleşmiyorsa olmuştur.Reçellerimizi ya çok sıcakken kuru kavanozlarımıza boşaltalım.Ya da tam soğuduktan sonra.Kapaklarını da sıkıca kapatalım ve bir gün ters çevirerek bekletelim.
Hepsi bu kadar ne kadar kolay görünüyor.Bir sır size her zaman reçel yaparken yüreğim heyecandan biraz hızlı atar.Nedeniyse her zaman garantili olmuyor da ondan.Gel gelelim bu kayısı reçelim de ya şanslı günümdeydim ya da ben reçel yapmayı öğrendim diyorum.Ama marmelatlarım hep güzel olur garantilidir.Hiç korkmam gözüm kapalı yaparım.
Afiyetler olsun.
Sevgilerimle.
ellerine sağlık vişnapcım:)
YanıtlaSilNefis Vişnap kayısı receli best'imdir
YanıtlaSiloyyyy dayanamam kaç gündür kayısı reçeli diye sayıklıyorum malümmü oldu tatlım sana . Ellerine sağlık afiyetler olsun. Bende ödülün var bekliyorum bloguma :)
YanıtlaSilCanım Aren'in güzeller güzeli annesi çok teşekkür ediyorum ve Arenciğimin bal ,reçel yanaklarından öpüyorum .Sevgiler canım.
YanıtlaSilSevgili Ramazan yedim yedim kasedekini bitirdim.Şimdi kavanozdaki uzak dursun benden taa ki kilo verene kadar:)Diyorum...
YanıtlaSilSenem'ciğim kalp kalbe karşı diye boşuna dememişler tatlım.Ödülümün yüzümde açtırdığı mutluluk tebessümlerini yanımda olupta görmeni çok isterdim canım.Hele de blog dünyasındaki ilk ödülümü senin gibi gözü gönlü geniş ,içi yüreği arkadaşlık,dostluk sevgisi ile dolu birinin elinden almak harika bir duygu canım çok teşekkürler ediyorum sana..
YanıtlaSil